Програмата за количествени улеснения на Европейската централна банка понесе удар от германския конституционен съд в Карлсруе, който даде на банката три месеца, за да ги коригира, предаде Bloomberg. Отсъждането е взето със седем срещу един гласа, а според съдебния състав действията на ЕЦБ не отговарят на договора за Европейския съюз.

Делото беше заведено още със създаването на програмата за количествени улеснения през 2015 г., а през 2017 г. съдът на Европейския съюз отказа да въведе временно ограничение на правомощията на банката, докато то бъде разрешено. Освен това тогава европейският трибунал отхвърли настояването, че действията на централната банка са неконституционни.

До края на март чрез тази програма ЕЦБ беше изкупила правителствени облигации на стойност 2,7 трлн. евро, като до края на настоящата година се очакват още 300 млрд. евро, инжектирани в правителствата от еврозоната Програмата беше в сила между 2015 и 2018 г., като беше рестартирана от Марио Драги в края на миналата година. Отделно от нея беше създадена Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP) на стойност 750 млрд. евро, която няма ограничения като необходимостта размерът на закупените облигации от всяка страна да отговаря на мащабите на икономиката.

Манипулативните внушения за суаповите сделки на Дания и Хърватия с ЕЦБ

Манипулативните внушения за суаповите сделки на Дания и Хърватия с ЕЦБ

"Европейската централна банка не успява да осъществява необходимото балансиране на целите на паричната си политика спрямо ефектите, които произтичат от тази програма", се посочва в решението на германския съд. "Следователно разглежданите решения... надхвърлят правомощията по паричната политика на ЕЦБ."

Отсъждането обаче по никакъв начин не засяга PEPP, като това се посочва недвусмислено от съда. "Решението, публикувано днес, не се отнася към никакви мерки за финансова помощ, предприети от Европейския съюз или Европейската централна банка в контекста на текущата криза с коронавируса."

ЕЦБ налива още €750 милиарда в системата в борбата с коронавируса

ЕЦБ налива още €750 милиарда в системата в борбата с коронавируса

Изкупуването на допълнителния пакет активи може да продължи до края на 2020 година

Решението на съда обаче принуждава централната банка на Германия - Bundesbank, да спре изкупуването на държавни ценни книжа по програмата за количествени улеснения на ЕЦБ в следващите три месеца. Единствената възможност за заобикаляне на решението е Bundesbank да докаже, че подобно действие е необходимо.

"Това са много бойни думи от страна на германския съд и решението им завършва със заплаха и ултиматум към Европейската централна банка, да не говорим за германските политици", коментира пред CNBC главният икономист в Pantheon Macroeconomics Клаус Вистесен.

Икономически погледнато, решението на конституционния съд в Карлсруе обаче не променя по същество неправомерните действия на ЕЦБ. Финансовата институция може да купува държавни ценни книжа, без да се съобразява с мащаба на емитиралата ги икономика и независимо дали те са с кредитен рейтинг, посредством PEPP.