Цената на златото в сряда сутринта продължава корекционен спад, който се улеснява от ръста на долара, сочат данните за днешната търговия.

Октомврийските фючърси за скъпоценния метал днес на борсата Comex в Ню Йорк поевтиняха с 2,83%, или $55 - до $1891,3 за тройунция.

Златото изкачи нов исторически връх - търгува се над $2000 за унция

Златото изкачи нов исторически връх - търгува се над $2000 за унция

Цената на жълтия метал се подкрепя и от отслабването на долара

През последните два дни котировките на златото се понижиха със 7%. В същото време миналия петък, 7 август, цената на златото достигна най-високото ниво от 2089,2 долара.

Септемврийските фючърси на среброто паднаха със 7,64% до $ 24,058 за унция.

Доларовият индекс се повишава за четвъртата поредна търговска сесия, през което време индикаторът е нараснал с над 1%. В сряда доларът поскъпна поради ръста на доходността по 10-годишните облигации на САЩ, която стана най-високата за последните два месеца. Укрепването на долара прави златото по-скъпо за инвеститорите, които притежават друга валута.

Златото може да достигне до 5000 долара за тройунция до пет години

Златото може да достигне до 5000 долара за тройунция до пет години

Централните банки не могат да контролират инфлацията, а действията им единствено надуват балони, смята Диего Парила

"Изглежда еуфорията напуска златния пазар ... Много зависи от доходността на държавните облигации на САЩ ... Освен това е много важно да следим силата на долара през следващите няколко дни и седмици", каза анализаторът на IG Markets Кайл Рода пред Ройтерс.Цената на златото все още е с над 20% по-висока, отколкото в началото на годината. От март насам котировките показват месечен ръст и едва през последната седмица, след като достигнаха исторически рекорди, цената на златото започна да пада.

Основният фактор в подкрепа на цената на златото остава пандемията от коронавирус и свързаните с него карантинни мерки, засегнали цялата глобална икономика. Според последните данни на СЗО, броят на случаите на коронавирус в света достигна 20 милиона.

Въпреки изстрелването на цената, търсенето на злато се понижава през първото полугодие

Въпреки изстрелването на цената, търсенето на злато се понижава през първото полугодие

С отварянето на икономиките покупките вероятно ще се увеличат, което допълнително ще повдигне цената