Курсът на долара се понижава в началото на валутната търговия в сряда след коментарите на членове на Федералния резерв на САЩ за възможно сваляне на основната лихва в условията на ескалацията на конфликтите с други страни и рисковете пред американската икономика.

Доларът поевтиня спрямо основните световни валути следвайки падането на доходността на американските държавни облигации, след като шефът на Фед, Джеръм Пауел заяви за готовността на паричния регулатор да поддържа икономическия растеж на САЩ.

Думите в този дух, изказани от Пауел във вторник на конференция на Фед в Чикаго, бяха възприети от пазарите като сигнал за възможно е понижаване на базовите лихвени равнища.

Преди него вчера и влиятелният шеф на Фед - Сент Луис Джеймс Балард, заяви, че в условия на ниска инфлация понижение на лихвените ставки в близко време би било оправдано. Към такава стъпка подтиквала и увеличаващата се заплаха за икономическия растеж на САЩ.

Общата валута днес сутринта поскъпва спрямо американската с 0,17% - до $1,1271 за едно евро при курс $1,1252 в края на търговията във вторник.

Стойността на еврото е стабилна по отношение на японската валута и се намира на ниво около 121,70 йени в сравнение с 121,68 йени за едно евро ден по-рано.

Курсът на американската валута спада и спрямо японската - с 0,14% - до 108,00 йени за долар спрямо 108,15 йени във вторник.

Британският фунт стерлинг поскъпва спрямо долара с 0,17% и днес сутринта се разменя по $1,2720 за паунд, при курс $1,2698 за паунд в края на вчерашната валутната търговия.

Спрямо общата валута фунтът е стабилен и се търгува при курс 1,1286 за паунд в сравнение с 1,1284 евро за паунд ден по-рано.