В хода на валутната търговия в четвъртък щатският долар след първоначално понижение слабо се покачва спрямо еврото и британската лира, но отстъпва пред японската йена.

Инвеститорите в четвъртък очакват по-късно днес речта на председателя на Федералния резерв на САЩ Джеръм Пауъл пред банковия комитет на Сената. В навечерието Пауъл представи полугодишен доклад за състоянието на американската икономика пред Комитета за финансови услуги на Камарата на представителите.

Инфлацията в САЩ се е повишила значително и вероятно ще остане висока през следващите месеци преди да отслабне, се казва в шестмесечния доклад на Пауъл. Сложността, свързана с пандемията от COVID-19 и ограниченото предлагане на редица стоки доведоха до бързо нарастване на цените за някои видове продукти и услуги, каза той. Също така причината за високота инфлация е ниската база за сравнение поради спада на цените през миналата година. Ръководителят на Фед заяви, че Централната банка на САЩ не е близо до тава да прави промени в паричната се политика.

Китайският юан поскъпва спрямо долара. БВП на Китай през второто тримесечие е нараснал със 7,9% в сравнение със същия период на миналата година. Темпът на възстановяване се забави от рекордните 18,3% през първото тримесечие. Това обаче се дължи на ефекта на ниска база за сравнение, тъй като през януари-март 2020 г. икономиката бе спаднала с 6,8% поради настъпването на пандемията, а по-късно ситуацията започва постепенно да се подобрява.

Анализаторите прогнозираха средно 8,1% ръст през април-юни, пише Trading Economics. Експерти, анкетирани от The Wall Street Journal, оценяваха ръста на 7,9%.

През второто тримесечие икономиката се разшири с 1,3% спрямо предходните три месеца. През първото тримесечие ръстът по този показател бе 0,6%.

Общата валута в четвъртък към 10:30 часа българско време се разменя срещу долара на ниво около $1,1829 за евро в сравнение с $1,1837 за евро в края на предишната сесия.

Британската лира днес се търгува по $1,3824 за паунд , отстъпвайки с 0,23% от вчерашното си равнище.

Курсът на американската валута спрямо японската падна с 0,17%, до 109,77 йени за долар срещу 109,97 йени за долар при приключване на търговията в сряда

Еврото също отстъпва пред японската валута и днес се търгува по с 0,12%, по-малко - до 130,01 йени, спрямо 130,16 йени за евро ден по-рано.

Американската валута спадна спрямо китайската с 0,16% - до 6,4591 юана за едни долар в сравнение 6,4692 юана за долар в края на предходната сесия.

Индексът ICE, който проследява курса на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлин и шведска крона), е намалял с 0,04% по време на търговията в четвъртък. По-широкият индекс на WSJ Dollar се понижава с 0,02%.