По време на валутната търговия в сряда сутринта щатският долар поскъпва спрямо еврото и британската лира, като не показва значими промени по отношение на японската йена.

Търговците очакват публикуването на официални данни за динамиката на потребителските цени в САЩ през октомври, които Министерството на труда на страната ще публикува по-късно днес.

Тази статистика може да позволи на анализаторите да правят прогнози за момента на повишаване на лихвения процент от Федералната резерв на САЩ. Американският паричнокредитен регулатор смята облекчаването на инфлацията и постигането на целта за заетост като предпоставка за повишаване на лихвите.

По-високо от очакваното ниво на инфлация ще подкрепи щатския долар, пише Trading Economics.

Към 10 часа българско време общата европейска валута поевтинява спрямо американската с 0,21% и се разменя на ниво $1,1568 за едно евро при $1,1593 за евро в края на предишната сесия.

Стойността на единната европейска валута в двойка с японската възлиза на 130,71 йени в сравнение с 130,86 йени за евро при закриване на търговията във вторник.

Днес сутринта на пазара за един долар дават по 113,08 йени срещу 112,87 йени предния ден.

Британската лира стерлинг в сряда струва 1,3545 долара в сравнение с 1,3557 долара за паунд в предишния ден на търговия и по 1,1704 евро срещу 1,1693 евро за паунд ден по-рано.

Индексът ICE, който измерва стойността на щатския долар спрямо шест основни световни валути, е нараснал с 0,12% по време на търговията в сряда. Индикаторът WSJ Dollar, който проследява динамиката на долара спрямо 16 основни световни валути, добавя 0,09%.