Щатският долар показва солиден растеж спрямо еврото, японската йена и лирата стерлинг по време на валутната търговия в сряда сутринта. Търговците продължават да следят ситуацията с разпространението на коронавируса и неговия нов вариант "Омикрон" в света.

Китай отчете 209 случая на COVID-19 във вторник, най-високата дневна норма от март миналата година. И въпреки факта, че тази бройка е много малка в сравнение с процента на заболеваемост в Европа и Съединените щати, китайските власти, провеждайки политика на нулева толерантност към заразяването с вируса, решиха да въведат блокиране в северните провинции на страната .

Но докато пандемията от COVID-19 продължава да се разпространява по света, причинявайки особено тежки щети на авиокомпаниите и туристическите компании, инвеститорите все още вярват, че световната икономика може да се справи със ситуацията.

Към 10:40 ч. българско време в сряда курсът на общата европейска валута спрямо долара спадна с 0,37% - до $1,1287 за едно евро в сравнение с $1,1310 за евро в края на предишната сесия.

Американската валута поскъпва и по отношение на японската - с 0,10% , до 114,97 йени за долар срещу 114,82 йени за долар пир закриването на търговията във вторник.

Британската лира стерлинг в сряда сутринта поевтинява спрямо щатската валута с 0,21% до $1,3412 за паунд в сравнение с $1,3434 за паунд в края на предходния работен ден.

Индексът ICE, който измерва динамиката долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес е стабилен, като по-широкият индекс на долара WSJ спада с 0,02%.