В началото на валутната търговия в понеделник щатският долар засилва позиции спрямо еврото, британската лира и йената. Експертите на CBA отбелязват, че перспективите за по-нататъшно укрепване на американската валута остават, тъй като нараства вероятността от предстоящо затягане на паричната политик от Федералния резерв на САЩ.

След заседанието на Федералния резерв през септември очакванията на участниците на пазара за перспективите за повишаване на базовата лихва се повишиха с нарастването на инфлационния натиск, се казва в изследването на CBA. Анализаторите отбелязват по-специално, че данните от университета в Мичиган, публикувани миналия петък, показват увеличение на инфлационните очаквания на американците в средносрочен план (догодина) през октомври до 4,8% от 4,6% месец по -рано.

Към 10:12 часа българското време общата европейска валута спада спрямо долара с 0,20% - до курс на размяна $1,1576 за евро в сравнение с $1,1601 за евро в края на предишната сесия.

Американската валута се повиши спрямо японската с 0,12% - до 114,41 йени за долар срещу 114,22 йени за долар при закриване на търговията в петък.

Курсът на британската лира стерлинги днес сутринта се понижава до 1,3735 долара за един паунд , а този на австралийския долар - с 0,36%, до 0,7394 долара.

Индексът ICE индекс, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добавя 0,2% по време на д0нешната търговия, по -широкият доларов индекс WSJ се покачва с 0,14%.