По време на валутна търговия в понеделник сутринта щатският долар продължава да укрепва по отношение на еврото, британската лира стерлинг и японската йена. Инвеститорите и всички други участници на пазара очакват нови сигнали за бъдещата траектория на паричната политика на Федералния резерв на САЩ.

Към 9:50 часа българско общата европейска валута поевтинява спрямо американската с 0,12% и се разменя на ниво 1,0026 долара заедно евро в сравнение с 1,0037 долара за евро при затварянето на пазара миналия петък.

Цената на британската лира стерлинг спада с 0,05% и един паунд се търгува по $1,1820 срещу $1,1829 за паунд в края на предишната сесия.

По отношение на японската национална валута, американската се покачва с 0,04% и обменния курс възлиза на 137,10 йени за едни долар в сравнение с 136,97 йени за долар при затваряне на търговията в петък.

Китайският юан падна до най-ниското си ниво от почти две години след поредното намаление на основните лихви от Китайската народна банка.

Индексът на щатския долар се повиши до петседмичен връх в понеделник, след като член на Фед сигнализира за по-нататъшни агресивни повишения на лихвените проценти, предаде Ройтерс. Пазарите очакват с нетърпение тазседмичния симпозиум на американската централната банка в Джаксън Хоул. Индексът се покачи днес до 108,26 пункта за първи път от 15 юли.

Доларовият индекс скочи с 2,33% през последната седмица, най-силното седмично повишение от април 2020 г. Доларът е подкрепен от изявленията на лидерите на Фед, които подчертават, че остава много да се направи за ограничаване на инфлацията.

Едно от ключовите събития за валутния пазар тази седмица ще бъде годишният икономически симпозиум, организиран от Федералната резервна банка на Канзас Сити в Джаксън Хоул, Уайоминг. На събитието ще присъстват ръководителите на водещите световни централни банки, включително председателят на Фед Джеръм Пауъл.

Миналата седмица Джеймс Балард, ръководител на Федералната резервна банка на Сейнт Луис и главният "ястреб" във Фед, изрази готовност да подкрепи ново увеличение на основния лихвен процент със 75 базисни пункта през септември.

Неговият колега от Фед в Ричмънд Томас Баркин в петък също се изказа в полза на по-агресивно повишаване на лихвените проценти за ограничаване на инфлацията.

Въпреки това, пазарът като цяло очаква средно по-умерено увеличение на лихвите през септември с 50 базисни пункта.