По време на днешната търговска сесия щатският долар продължава макар и по-леко да отслабва по отношение на основните световни валути. Вчера американската валута претърпя рязък спад заради публикуваните данни за забавяне на инфлацията в Съединените щати и очакване за край в затягането на паричната политика на Фед.

Британската лира стерлинг и еврото се търгуват на повече от годишен връх - най-висок курс от периода март-април 2022 година.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добавя около 0,1% по време на днешната търговията. В сряда индикаторът падна с 1,2%, най-бързото темпо от миналия ноември и достигна ново дъно от април 2022 година.

Към 10:30 часа българско време за едно евро на пазара даваха 1,1141 долара спрямо 1,1129 долара в края на предходната сесия. Общата европейска валута поскъпва днес с 0,12%.

Курсът на британската лира стерлинг по отношение на долара в същото време се повиши с 0,23% - до $1,3015 за едни паунд от $1,2988 в сряда.

Стойността на американските пари спрямо японската национална валута се повиши с 0,10% - до 138,37 йени за един долар срещу 138,50 йени за долар при затварянето на предходната сесия.

"Доларът падна спрямо всички валути, след като докладът за инфлацията в САЩ стимулира очакванията, че цикълът на повишаване на лихвите на Фед е към края си", пише Матю Райън от фирмата за финансови услуги Ebury.

В сряда стана известно, че темпът на растеж на потребителските цени в САЩ се забави до 3% през юни от 4% през май, актуализирайки минимума от март 2021 г., докато анализаторите средно очакваха спад до 3,1%.

Междувременно ръстът на потребителските цени без разходите за храна и енергия (Core CPI индекс) се забави до най-ниското си ниво от октомври 2021 г. насам - 4,8% на годишна база, след като се повиши с 5,3% през май.

Тези данни подкрепят очакванията, че Федералният резерв на САЩ ще обърне цикъла на затягане на паричната политика след повишаване на лихвения процент през юли.

Според CME Group 92,4% от анализаторите обмислят увеличение с 25 базисни пункта на лихвения процент на Фед този месец от сегашното ниво от 5-5,25%. "Най-вероятно те все пак ще решат да повишат лихвата, но това ще бъде по-скоро символичен жест, отколкото отражение на същността", - цитира Асошиейтед прес думите на Брайън Джейкъбсен, старши икономист в Annex Wealth Management, Брайън Джейкъбсен .

В същото време 58,1% от анализаторите прогнозират основна лихва в САЩ на ниво 5,25-5,5% за декември.