В хода на валутната търговия във вторник сутринта еврото и британският паунд леко поскъпват спрямо щатският долар. Американската валута умерено поевтинява преди публикуването на януарските данни за инфлацията в САЩ, докато йената се засилва след официалното номиниране на Казуо Уеда за поста ръководител на Японската централна банка.

Към 10:11 часа българско време общата европейска валута поскъпна спрямо американската с 0,15% - до 1,0737 долара за едно евро срещу 1,0723 долара за евро при затварянето на пазара в понеделник.

За една британска лира днес на пазара дават 1,2151 долара в сравнение с 1,2139 долара в края предния работен ден.

Стойността на долара спрямо йената се понижи с 0,31% - до 131,98 йени спрямо 132,39 йени за долар при затварянето на предходната сесия.

Инексът ICE индекс, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес сутринта загуби 0,21%, а по-широкият индекс на долара на WSJ - 0,14%.

Данните за динамиката на януарските потребителските цени в САЩ ще бъдат публикувани по-късно във вторник. Докладът на Министерството на труда на САЩ може да потвърди, че борбата с инфлацията далеч не е приключила, като по този начин разсее надеждите за скорошен край на цикъла на затягане на паричната политика на Федералния резерв.

Според консенсусната прогноза на експертите, цитирана от Trading Economics, потребителските цени в САЩ са се повишили с 6,2% на годишна база през януари спрямо 6,5% през декември.

Очаква се кандидатурата на 71-годишния Уеда да бъде одобрена от японския парламент преди края на мандата на настоящия ръководител на централната банка Харухико Курода на този пост. Курода, който оглавява Японската централна банка от 2013 г., ще се оттегли в началото на април.

Японските медии съобщиха в петък, че 71-годишният Уеда, който е бил в борда на управителите на Японската централна банка от 1998 г. до 2005 г., е бил избран от правителството за следващия ръководител на централната банка. След това той говори пред репортери, като каза, че смята за необходимо да запази ултраразхлабената парична политика на Японската централна банка за момента.