Щатският долар остава силен спрямо еврото и лирата стерлинг и леко спада по отношение на японската йена във вторник сутринта, инвеститорите очакват статистически данни от еврозоната и следят действията на световните централни банки.

Общата европейска валута вчера и днес се обезценява до 20 годишно дъно, падайки даже под паритета по отношение на американските пари.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес е нагоре с по-малко над 0,1%.

Днес към 10:45 часа българско време общата европейска валута се тъгува по отношение на американската като на ниво $0,9938 за едно евро, което е малко по ниско от това при затварянето на пазара в понеделник.

Стойността на британския паунд се покачва с минималното 0,07% като се разменя на пазара при курс 1,1772 долара за една лира срещу 1,1768 долара за паунд в края на предходната сесия.

По отношение на японската валута американската валута спада с 0,26%, до 137,19 йени за едни долар при 137,51 йени за долар предишния ден.

Търговците очакват данните за бизнес активността в еврозоната. Съставният индекс на бизнес активността PMI в сектора на производството и услугите на 19 страни от еврозоната, според прогнозите на анализаторите, и спаднал до 49 пункта през август от 49,9 пункта през юли. Данните ще бъдат публикувани във вторник след отварянето на европейските пазари.

Еврото продължава да се търгува спрямо долара на двадесетгодишно дъно. Инвеститорите предпочитат да се откажат от риска поради опасения от рецесия в еврозоната. От началото на месеца еврото е поевтиняло спрямо долара с почти 3%.