Щатският долар нараства умерено спрямо еврото по време на валутната търговия в сряда сутринта след значително укрепване на базата на предишната сесия. В същото време американската валута се покачва рязко и спрямо японската йена.

Двудневната среща на Японската централна банка започна в сряда и ако тонът й стане "гълъбов", йената може да падне още, каза анализаторът на Bank of America Шусуке Ямада.

Твърде меката политика на Банката на Япония могат да доведат до покачване на курса до 130 йени за долар, - казва Ямада, цитиран от Dow Jones. "Докато високите цени на петрола и "ястребовите сигнали" от Фед вече са заложени в йената, не очакваме натискът върху японската валута да отслабне скоро.

През последните три месеца йената падна с 12% спрямо долара поради значително несъответствие между действията на Федералния резерв на САЩ АЩ и Централната банка на Япония, която не бърза да затяга паричната политика. Въпреки това, в условията на висока волатилност на световните финансови пазари, търсенето на йената, като сигурен актив, осигурява подкрепа за японската валута.

Към 10 часа българско време обменният курс на общата европейска валута спрямо долара падна с 0,20% до $1,0622 за едно евро в сравнение с $1,0638 за евро при затварянето на пазара във вторник.

Стойността на британската лира стерлинг в същото време не показва особена динамика и се разменя на ниво $1,2577 за едни паунд от $1,2574 за паунд в края на предходната сесия.

Американската валута подскочи спрямо японската с 0,55% - до 127,89 йени за долар срещу 127,23 йени за долар предния ден.

Във вторник американската валута поскъпна с 0,71% спрямо еврото и 1,32% спрямо лирата, но се понижи с 0,71% по отношение на йената.

Индексът ICE, показващ динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинги и шведска крона), днес сутринта се повиши с 0,14%, по-широкият индекс на долара на WSJ добави 0,02%.