Еврото се понижава в понеделник след изборите в Австрия и на фона на безпокойството около каталунската криза. В същото време доларът се търгува без резки колебания след излизането на данните за инфлацията в САЩ.

Сутринта общата валута поевтинява спрямо американската до курс $1,1803, слизайки от две и половина седмичния максимум, достигнат в четвъртък на ниво $1,1880.

Лидерът на консерваторите Себастиян Курц спечели изборите и се готви да стане най-младият премиер в съвременната история на Австрия. Но може би ще му се наложи да направи коалиция с набиращата популярност крайно десни, отбелязва Reuters.

Инвеститорите слeдят също така ситуацията в Испания. Лидерът на Каталуния Карлес Пучдемон има срок днес до 11 часа да изясни на властите в Мадрид, провъзгласи ли той независимост на провинцията.

Пучдемон може да измени своето решение до четвъртък. Но ако се настоява за провъзгласяване на независимост премиерът на Испания Мариано Рахой заплаши, че прекрати автономния статут на Каталуния.

Понижението на еврото бе ограничено, доколкото инвеститорите очакват Европейската централна банка да обяви през октомври за началото на ограничаване на програмата за изкупуване на активи.

Доларът се търгува без особена динамика, след като данните в петък за ръста на потребителските цени показаха запазване на ниското ниво на инфлация в страната.