Играта на нерви между Гърция и кредиторите й беше подновена. От два дни в Атина се водят интензивни преговори за дълга на страната, които засега не дават резултат. Причината: правителството не приема новите мерки за икономии. Отново.

Гръцкият финансов министър Евклид Цакалотос обяви, че преговорите трябва да бъдат ускорени следващата седмица. Времето обаче лети – още през юли страната може да изпадне в неплатежоспособност.

Същевременно премиерът Алексис Ципрас замина на посещение във Франция. „Какво може Оланд да направи?”, питат от националното гръцко радио в ефир. Изглежда обаче, че и този път политикът има своя тактика, анализира Handelsblatt.

Тройката отново е в Гърция. Нека мръсните номера започнат сега

Тройката отново е в Гърция. Нека мръсните номера започнат сега

Иде нов рунд от един вече доста омръзнал боксов двубой - в правителството на Ципрас срещу кредиторите

Позицията на министър-председателя е ясна: Гърция е готова да проведе само онези реформи, които бяха договорени миналото лято. „Никакви мерки повече”, коментира Ципрас.

Според вътрешни източници обаче Атина ще излезе с нови предложения пред своите кредитори. Ципрас възнамерява да убеди тази седмица партньорите си връщането на дълга да става при твърди годишни лихви.

Заедно с това ще поиска обслужването на дълга да бъде ограничено до 15 процента от БВП годишно. От тях 8 процента да бъдат за изплащане на главница и лихви и 7 процента за плащания на ценни книжа.