Президентът на Федералния резерв на Чикаго Чарлз Евънс заяви, че има "доста дълъг път" до възстановяването на икономиката на САЩ от кризата, предаде Reuters. По думите му той очаква централната банка да запази лихвените проценти на сегашното им почти нулево ниво поне до 2024 г.

"Ако икономиката се ускори през следващата година, преминем пика на случаите от коронавирус, ваксините се окажат ефективни и успяват да се дистрибутират бързо и навсякъде, тогава ще бъдем в много по-добра ситуация", каза Евънс пред Асоциацията на банкерите в Айова.

Питър Шиф: Федералният резерв създаде най-тежкия пожар

Питър Шиф: Федералният резерв създаде най-тежкия пожар

Финансистът сравни инфлационната политика на централната банка с парично подпалвачество

Но това не означава, че Фед ще свали крака си от педала на газта по отношение на печатането на пари.

Съгласно новата стратегия на банката, приета само преди месеци, Федералният резерв обеща да поддържа лихвените проценти близо нула, докато икономиката достигне пълна заетост и инфлацията не само достигне целта от 2%, но е готова и да я надхвърли.

Тъй като инфлацията според Евънс е малко вероятно да достигне 2% до края на 2022 г. или дори до 2023 г. "Затова не очаквам лихвата да бъде повишена преди края на 2023 г. и вероятно още по-късно, може би дори през 2024 г.", каза той.

Междувременно той каза, че възстановяването може да се ускори с малко повече помощ от федералното правителство, особено за тези, които са загубили работата си и не могат да намерят нова заетост в секторите, засегнати от вируса, както и за федералните и местните власти, които са изправени пред спад на данъчните приходи.

"Малко допълнителна фискална подкрепа би понижила много несигурността в настоящата ситуация", каза той.