Западните щати на САЩ в момента са обладани от горски пожари, които нанасят щети за милиони долари. Но те бледнеят в сравнение с пожара, подпален от Федералния резерв, каза финансистът Питър Шиф в последното издание на подкаста си.

Той изтъкна, че борсовите индекси в САЩ приключиха миналата седмица разнопосочно - Dow Jones и S&P 500 отчетоха лек ръст, а NASDAQ и Russel 2000 се понижиха. А според някои анализатори проблемите пред фондовите пазари все още не са преодолени.

"Смятам, че има още възможности за свиване на индексите", каза Шиф. "Разбира се, те разчитат на Федералния резерв като предпазител. Всъщност, ако не беше централната банка, пазарите щяха да се понижат още повече през миналата седмица. Причината това да не се случи е, че инвеститорите очакваха Фед да се притече на помощ."

Инфлация или просперитет: Как централните банки скрито унищожават стандарта на живот

Инфлация или просперитет: Как централните банки скрито унищожават стандарта на живот

Защо покачването на индекса на потребителските цени е вредно, какво ще се случи с парите и как би изглеждало естественото възстановяване

От друга страна, според него фундаментите на златото изглеждат силно позитивни. "Цената му се консолидира там, където преди срещаше съпротива", смята финансистът. "Пикът, който имахме през 2011 г. - цена от 1900 долара, вече е под, а не таван. И колкото по-дълго се запази тази ситуация, толкова по-голям растеж може да се наблюдава."

Причината за това е, че поскъпването на златото се дължи на поевтиняването на долара, което от своя страна е причинено от инфлационната политика на Федералния резерв. "Доларът ще продължи да губи стойност не само срещу други фиатни валути, но и срещу реалните пари - златото и среброто", казва Шиф.

Той припомня, че индексът на производствените цени нарасна с 0,3%, което е над очакваната стойност от 0,2%, а по думите му реалната инфлация е значително по-висока от официалната.

Професор от Харвард: Реалната инфлация е с 40% по-висока от официалната

Професор от Харвард: Реалната инфлация е с 40% по-висока от официалната

Най-засегнати са бедните домакинства, които разходват голяма част от бюджета си за поскъпващи стоки, посочва Албърт Кавало

"Заради начина, по който са проектирани индексите на производствените и потребителските цени, голяма част от реалното увеличаване на цените остава скрито", казва той. "След всички притегляния, крайните резултати показват силно размита картина на това, което се случва. Цените, които потребителите заплащат, се покачват доста по-бързо, отколкото официалните данни показват."

Шиф определи всички представители на Федералния резерв като инфлационисти. "Те обаче не могат да се признаят за такива, защото според хората представителите на централната банка са пожарникарите, а не подпалвачите", казва финансистът. "Но вече Фед излезе и заяви на американците: "Ние ще запалим нови пожари", само че хората вече не мислят, че това е проблем."

Интересното е, че един от хората, според които това все пак е проблем, е бившият председател на централната банка Алън Грийнспан, който в скорошно интервю заяви, че именно инфлацията е неговата най-голяма тревога. По ирония и настоящият председател на Федералния резерв Джеръм Пауъл я намира за проблем, но поради точно обратните причини - тъй като според него тя е твърде ниска.

Икономист: Правителството и централните банки подпомагат стагфлацията

Икономист: Правителството и централните банки подпомагат стагфлацията

Ценовият механизъм в икономиката трябва да бъде оставен да работи, смята Майкъл Хофман

"Как е възможно това?", недоумява Шиф. "Двама председатели на централната банка - бивш и настоящият - гледат едни и същи данни и достигат до диаметрално различно заключение. Но не може и двамата да са едновременно прави. Според мен Грийспан, който написа книгата с правилата, по които играе централната банка, знае много добре до какво водят те. Пауъл няма никаква идея."

Разбира се, отбелязва Шиф, това повдига въпросът: щом Грийнспан е знаел, че собствените му политики във Федералния резерв ще доведат до инфлация, защо не направи нищо по въпроса, когато имаше такава възможност?