Италия и други държави от еврозоната, засегнати от избухването на коронавирус, ще могат да се възползват от финансови облекчения от ЕС. Това ще позволи на държавите да изразходват повече за справяне с извънредната ситуация, пише Reuters.

Заразата, която за пръв път се появи в Китай, вече се пренесе в Северна Италия, където заразените са над 200 души. Регистрирани са над 5 смъртни случаи. Това увеличи опасенията от по-голям от очакваното спад на европейската и световната икономика.

Епидемията може да "изтрие" €2,5 милиарда от икономиката на Гърция

Епидемията може да "изтрие" €2,5 милиарда от икономиката на Гърция

По-оптимистичният сценарий предполага, че ситуацията ще бъде овладяна до април

Съгласно правилата на ЕС, държавите членки с висок дълг като Италия са длъжни да поддържат капацитет на разходите си и да намалят дълга.

Но правилата позволяват "клаузи за гъвкавост, свързани с така наречените извънредни обстоятелства", каза икономическият еврокомисар Паоло Джентилони, отговаряйки на въпрос дали Брюксел може да предостави фискална свобода на Италия за справяне с епидемията.

Въпреки че повечето икономисти все още прогнозират бързо възстановяване на икономиката преди лятото, когато се очаква коронавирусът вече да бъде овладян, предоставянето на фискална свобода и предвиждането на повече разходи в най-засегнатите страни се разглежда като решаващо за справяне с кризата.

Джентилони каза, че през следващите месеци ще се проведат разговори със засегнатите страни, за да се оцени при какви условия те могат да използват фискалната гъвкавост.

Облекчаването ще дойде във връзка с вероятната реакция от страна на правителствата на ЕС срещу вируса, която предвижда големи харчове. Не се предвиждат повече парични стимули от страна на Европейската централна банка.

Джентилони посочи още, че все още е рано да се прецени напълно икономическото въздействие на епидемията, но призна, че вече е имало "частична материализация" на рисковете от епидемията.

"Все още не очакваме това да предизвика действия от страна на ЕЦБ. Вместо това акцентът ще бъде върху фискалната политика за осигуряване на целенасочена подкрепа", заявиха от J. P. Morgan по-рано през седмицата.

Някои от най-големите световни икономики са на ръба на рецесия

Някои от най-големите световни икономики са на ръба на рецесия

Коронавирусът продължава да се разпространява