Международната рейтингова агенция Fitch понижи дългосрочния рейтинг по дълговите емисии в национална и чуждестранна валута на Обединеното кралство до "AA-" от "AA" с негативна перспектива. "Понижението отразява значително отслабване на икономиката на Обединеното кралство, причинено от въздействието на епидемията от COVID-19 и омекотяването на фискалната политика", обяснява решението си агенцията.

Действията на правителството за ограничаване на разпространението на зарозата от коронавирус ще доведат до рязко увеличаване на бюджетния дефицит и публичния дълг, отбелязва още Fitch.

Търговците във Великобритания очакват най-големия спад в търсенето от 2009 г. насам

Търговците във Великобритания очакват най-големия спад в търсенето от 2009 г. насам

Автомобилният сектор ще бъде един от най-сериозно засегнатите

Влошаването на рейтинга отразява и продължаващата несигурност по отношение на търговските отношения между Обединеното кралство и ЕС след Brexit - излизането на страната от Европейския съюз.

Отрицателната перспектива отразява виждането на агенцията, че подобряването на фискалните резултати след 2020 г. няма да бъде политически приоритет за правителството на Обединеното кралство. "Несигурността относно бъдещите търговски отношения с ЕС може да ограничи икономическото възстановяване след кризата", добавя Fitch.

Безпрецедентен ход на Великобритания към засегнатите от Covid-19 работници

Безпрецедентен ход на Великобритания към засегнатите от Covid-19 работници

Държавата ще покрива 80% от заплатите на служителите през следващите 3 месеца

Fitch очаква британският БВП да спадне с около 4% през 2020 година. През следващата година се очаква възстановяване от около 3%, ако през втората половина на 2020 г. бъдат отменени мерки за ограничаване на разпространението на вируса.