След първоначалния спад в началото на пандемията, финансовото състояние на германците е нараснало до рекордната сума от около 6630 милиарда евро през второто тримесечие на годината. По данни на Бундесбанк, финансовите активи на частните домакинства под формата на пари в брой, ценни книжа, банкови депозити и застраховки са се увеличили с 253 милиарда евро или с четири процента в сравнение с първото тримесечие. Увеличението е факт и след приспадането на дълговете: домакинствата имат 236 милиарда евро повече, отколкото през първото тримесечие, или 4722 милиарда евро.

Основната причина за това е възстановяването на борсовите пазари след срива в началото на кризата. "Загубите от падането на акциите, предизвикано от пандемията, и несигурността относно нейните икономически последици бяха до голяма степен компенсирани", обясняват от банката. Германците продължават да разчитат и на парите в брой и депозитите, които макар да не носят печалба заради ниските лихви, са бързо достъпни. Обемът им в края на второто тримесечие възлиза на около 2694 милиарда евро, което е с около 72 милиарда евро повече в сравнение с първото тримесечие. Само парите в разплащателните сметки и в брой са 1882 милиарда. Покупките на акции и други дялови участия също представляват важен фактор - те възлизат на 16 милиарда евро.

Както и преди, хората използват ниските лихвени проценти, за да вземат евтини заеми, най-вече за строителството на жилища, тъй като недвижимите имоти се считат за относително устойчиви на кризи.

Банковите експерти смятат, че кризата, породена от пандемията, ще доведе до рекорден процент на спестяванията през тази година. "От една страна, много частни домакинства спестиха повече средства, опасявайки се да не загубят доходите си при безработица. От друга страна мерките срещу разпространението на Ковид-19 и ограниченията за пътуване значително възпрепятстваха частното потребление, особено през първата половина на второто тримесечие", заяви икономистът Михаел Щапел. Неговите прогнози са, че процентът на спестяванията вероятно ще се повиши до 16, в сравнение с регистрираните през 2019-а година 10,9 на сто. Т.е. домакинствата ще пестят по 16 евро на всеки сто, с които разполагат. Според Федералната статистическа служба това би било най-високата стойност от Обединението насам.

Данните на водещите икономически институти показват, че разполагаемият доход на частните домакинства е останал стабилен при най-острата фаза на кризата. За това допринасят и различните програми за икономическо стимулиране - те позволяват на германците да разполагат с достатъчно средства, които да спестяват.