Британската задморска територия Гибралтар скоро може да бъде домакин на първата интегрирана борса в света, където конвенционалните облигации могат да се търгуват заедно с основни криптовалути като Bitcoin и Dogecoin, съобщават британските медии.

Според The Guardian регулаторите на полуострова в момента преглеждат предложение, което ще накара блокчейн фирмата Valereum да закупи Гибралтарската фондова борса (GSX) през новата година.

Малта измества Гибралтар като рай за криптовалути в Европа

Малкият европейски остров, който се превърна в рай за криптовалутите

Британският анклав е поредната жертва на нарастващата несигурност заради Brexit

"Valereum се фокусира върху предоставянето на технология за свързване на масови конвенционални валути като британската лира и щатския долар с крипто активи", заяви Ричард Пулдън, който е председател на компанията.

Той коментира, че фирмата се опитва да овладее сектор на криптовалутите, който днес се оценява на около 3,5 трилиона долара. Такава е приблизително общата стойност на всички компании, листвани на Лондонската фондова борса.

Регулаторът на Гибралтар досега е одобрил 14 фирми за криптовалута и блокчейн за своята схема за лицензиране. Ако всичко върви по план, територията от едва 33 000 души може да се превърне в глобален център за криптовалути, смятат международни финансови експерти.

В случай, че контролът, определен от регулаторите се провали, Гибралтар рискува да нанесе щети на репутацията си и санкции от страни като САЩ, които могат да застрашат местната икономика.

Основните крипто прогнози за 2022-а година

Основните крипто прогнози за 2022-а година

Според финансови анализатори

Гибралтар настоява, че е обърнал внимание на проблема с "широко отворени очи", след като се е консултирал по регулацията на крипто сектора в продължение на четири години, преди да го въведе в експлоатация през 2018 г.

"И именно това е помогнало да си осигурим репутацията на "Blockchain Rock", това е факт", казва Алберт Изола - министър на цифрови, финансови и комунални услуги.

"Не разбирам как може да има някакъв повишен риск в Гибралтар, когато можете да отидете в която и да е друга европейска страна днес и да управлявате абсолютно същия бизнес, без да сте под надзор, без да имате лиценз и без да бъдете регулирани", коментира Изола.

Крипто или не? Русия за бъдещето на цифровата рубла

Крипто или не? Русия за бъдещето на цифровата рубла

Най-вероятно цифровата рубла ще се използва като законно платежно средство