Goldman Sachs прогнозира нова корекция в цените на петрола. Черното злато записа впечатляващо възстановяване през последните седмици благодарение на решението на картела ОПЕК за удължаване на периода, в който добивът ще бъде намален, пише CNBC.

"Рискът за ново поевтиняване се увеличи значително и смятаме, че ще станем свидетели на 15-20% корекция, която може би вече започна след умереното разпродаване в понеделник", написа екипът, който се занимава с проучване на суровините, воден от Джефри Кюри. "Въпреки ралито оставаме разколебани да препоръчаме дълга позиция толкова рано в началото на цикъла заради няколко причини", пишат анализаторите.

Първата от тях е, че излишъкът в запасите все още е факт: около 1 млрд. барела. Според Goldman ралито на суровините "изпреварва фундаментите", като металите са единственото изключение. Някои анализатори прогнозират, че обръщането на тенденцията за ръст на запасите ще се случи чак в средата на 2021 г. - и то ако търсенето се възстанови, а ОПЕК запази ограниченията в добива.

Несигурността засяга и общото възстановяване на търсенето. Здравни експерти подчертават опасността от втора вълна след отварянето на икономиките.

След като решение на ОПЕК даде отговори за предлагането, инвеститорите се обръщат към проблемите в търсенето. Във вторник сутрин фючърсите на брент се търгуват срещу $40,67, спад от 0,48%, а тези на американският еквивалент WTI - срещу $38,29, спад от 0,6%.

Прогнозите са смесени. Moody's намали своята до средно $35 за барел брент тази година и $45 догодина. През март рейтинговата агенция смяташе, че средната цена за 2020 г. ще бъде с $8 по-висока.

Японската банка MUFG също смята, че петролът ще се търгува около $35 през третото тримесечие, но има повече увереност във възстановяването на търсенето, гледайки към Китай, която през май внесе 13% повече от черното злато спрямо април.

Норвежката Rystad смята, че цените ще продължат да се движат около $40 за барел до края на месеца "и докато имаме по-ясна идея как производството в САЩ и ситуацията около коронавируса ще се развият".