За пръв път от три години насам компаниите, включени в индекса S&P 500, регистрираха спад на печалбите за две последователни тримесечия, като според доклад на MarketWatch през периода между април и юни постъпленията им са се понижили средно с 0,35% на годишна основа. Очакванията на анализатори, анкетирани от FactSet, са, че през третото тримесечие на фискалната година в САЩ те ще продължат да се свиват, като очакванията са да са с почти 4% по-ниски от същия период на 2018 г. Това означава, че печалбите на компаниите вече официално са в рецесия.

Експерт: Дори и Фед да понижи лихвите до 0%, рецесията ще настъпи до 12 месеца

Експерт: Дори и Фед да понижи лихвите до 0%, рецесията ще настъпи до 12 месеца

Централната банка на САЩ ще бъде принудена да понижи цената на кредитирането още през октомври и декември, смята Дейвид Розенберг

Някои от най-слабо представящите се бизнеси в САЩ оперират в отраслите на минното дело и металите, където печалбите са средно със 76% надолу в резултат на спада на цените и покачването на разходите за пазарни играчи като Freeport-McMoRan. Средният спад на постъпленията в сферата на производството на материали е почти 18% и се очаква да продължи да се понижава поне още едно тримесечие. Представителите на индустрията в S&P 500 също са на червено, в немалка степен благодарение на загубата, регистрирана от Boeing, след като самолетите 737 Max трябваше да преминат през промяна на системата за управление. Все пак и бизнесите от сектора на строителството, които са влизат в категорията "Индустрия", също търпят спад на печалбите.

Най-богатите семейства в света трупат кеш, страхувайки се от рецесия

Най-богатите семейства в света трупат кеш, страхувайки се от рецесия

Растат мрачните прогнози за нулева възвръщаемост

Ситуацията в технологичния сектор е по-добра, макар че производителите на полупроводници регистрират спад на печалбите от 5,98%. Компаниите за чипове се надяваха на ръст през второто тримесечие, но той не се материализирал, а според анализаторите през следващото тримесечие спадът на продажбите им ще е от 30,81%, като така ще се влоши спрямо второто тримесечие, когато достигна 25,38%. Печалбите растат в сферата на здравеопазването и застраховането (Cigna Corp. регистрира покачване на постъпленията от 72,42%, а Humana - от 49,84%). Комуникациите, финансите, недвижимото имущество и битовите услуги също се представят добре.

Същевременно самият индекс S&P 500 се представя добре, като за последните три месеца е нараснал с 3,1%, a спрямо средата на септември 2018 г. - с 19,9%.