"Майката или бащата на всички измами и балони" — така популярният икономист и професор Нуриел Рубини, който предвиди финансовата криза от 2008 година, ще нарече криптовалутите в изявление пред Комисията по банките към Сената на Съединените американски щати.

По думите му, "криптомерзавците" сега се обръщат към блокчейна — технологията зад криптовалутите, "за която сега се твърди, че е решение на всички глобални проблеми, включително бедност, глад и дори болести".

Рубини нарича блокчейн технологията "нищо повече от възвеличана база данни", като посочва, че криптовалутите не успяват да обработят достатъчно трансакции ефективно, което се превръща в ефективна преграда за използването им в реалния живот.

Bitcoin може да обработи около пет трансакции в секунда, а ethereum - между 10 и 15. В същото време Visa и Mastercard се справят с по над 5 000 в секунда.

Междувременно пазарната капитализация на всички валути се срина с още $6,72 милиарда за 24 часа, по данни на Coinmarketcap, цитирани от CNBC. Ден по-рано те изтриха други $13 милиарда.

XPR поведе спада, губейки 7,9 процента срещу щатския долар. Ethereum поевтиня със 7,4 процента. В същото време bitcoin се стабилизира около 6,278 долара, губейки само 0,8 процента.

Не е ясно кой е катализаторът на разпродажбите, но финансовите пазари по света също изпратиха негативни сесии.

Криптовалутите изтриха $13 милиарда за часове

Криптовалутите изтриха $13 милиарда за часове

2018 г. не е добра за дигиталните активи