Президентът на Иран Хасан Рухани е предложил по време на Ислямската конференция в Малайзия страната да създаде собствена мюсюлманска криптовалута, предаде Cointelegraph. Идеята е тя да е едно от средствата, чрез които страната ще се бори с "паричната хегемония" на САЩ.

По думите на президента търговските санкции са основното оръжие на американската външна политика, с което те постигат "доминираща хегемония и тормоз" на глобалната сцена. Той смята, че изграждането на специална банкова и парична система, която да се използва само в мюсюлманския свят може да подпомогне за разрешаването на този проблем. Част от паричната система ще е и отделна мюсюлманска криптовалута.

БРИКС бягат от долара с нова криптовалута?

БРИКС бягат от долара с нова криптовалута?

Един от най-добрите варианти пред организацията е обвързването ѝ със златото

Идеята на Рухани е била подкрепена единствено от Малайзия, а в официалното съобщение се посочва още, че това може да се превърне в първия случай, в който Иран и Турция планират съвместна инициатива за понижаване на зависимостта от долара. На събитието не присъстваха Саудитска Арабия и Пакистан.

Рухани е призовал също мюсюлманските страни да работят за засилено финансово и търговско сътрудничество, както и за понижаване на зависимостта от щатския долар, предаде Associated Press.

Това не е първият път, в който държави планират да използват или създадат криптовалута, за да избегнат санкциите на САЩ. По-рано тази година Северна Корея посочиха, че планират да създадат такава, а във Венецуела вече се използва Petro - криптовалута, емитирана от централната банка и обезпечена чрез петролните запаси.

HSBC премества активи от $20 милиарда в криптовалути

HSBC премества активи от $20 милиарда в криптовалути

Digital Vault ще улесни търговията на частните емисии акции и облигации

За да понижат зависимостта си от долара при извършване на международните транзакции, от Русия и Китай също планират да се създаде криптовалута, използвана за разплащанията между тях.