Британската банка HSBC ще прехвърли активи на стойност 20 млрд. долара в Digital Vault - нова платформа, базирана на блокчейн - към пролетта на следващата година, предаде Cointelegraph.com. Платформата е разработена от самата финансова институция, а ако банката успешно осъществи тази операция, това ще се превърне в най-мащабния продукт, основаващ се на блокчейн от установен участник във финансовия свят, предаде Reuters.

Digital Vault ще позволи на инвеститорите достъп в реално време до ценните книжа, закупени на частните пазари, посочват от банката, която се опитва да капитализира от търсещите доходност инвеститори. Освен това чрез блокчейн решението ще се оптимизира прехвърлянето на средствата в сегмента, който през петте години между 2017 и 2022 г. се очаква да нарасне с 60% до 7,7 трлн. долара, според финансовата институция.

Главният изпълнителен директор на HSBC обеща да "премоделира" банката след срива на печалбата ѝ

Главният изпълнителен директор на HSBC обеща да "премоделира" банката след срива на печалбата ѝ

Печалбата на HSBC, разпределяща се сред притежателите на обикновени акции, се срина с почти една четвърт през третото тримесечие

Причината за това е, че ниските лихвени проценти значително редуцират печалбите на вложителите на глобално равнище, което ги принуждава да търсят алтернативни възможности за инвестиции.

В момента записите за т.нар. частни пласирания на акции и облигации се съхраняват на хартия и не са стандартизирани, така че услугата, която HSBC ще предложи на клиентите си, ще ускори значително достъпа до информация. Под управлението на банката понастоящем са ценни книги от този вид на стойност 50 млрд. долара, но финансовата институция не посочва до какви спестявания ще доведе въвеждането на Digital Vault.

Все пак независимият блокчейн експерт Уиндзор Холдън, интервюиран от cointelegraph.com, е посочил, че едва ли новата платформа ще доведе до значително финансови ползи за банката. Неговата прогноза е, че те ще се усетят едва година и половина след нейното пускане на пазара.

HSBC отчете 18% спад на печалбата си през третото тримесечие

Банка № 1 в Европа отчете 18% спад на печалбата си през третото тримесечие

Приходите ѝ са намалели с 3% до 13,36 милиарда долара