Британската HSBC посочи, че печалбата ѝ, която може да се разпредели между притежателите на обикновени акции, се е сринала с 24% на годишна основа през третото тримесечие до само 3 млрд. долара, което е по-голям спад, отколкото анализаторите очакваха. Това не е изненадващо на фона на икономическите проблеми, които изпитват Хонконг, който е един от най-големите пазари на банката, държавите от Европейския съюз и несигурността пред напускането му от страна на Великобритания, предаде Zero Hedge.

В сравнение с първите девет месеца на миналата година, от HSBC посочват, че регистрират ръст от 4% на печалбата преди облагане с данъци, която достига 17,2 млрд. долара, както и ръст на коригираната печалба от 4,8%. Отчетен е обаче и ръст на коригираните оперативни разходи от 2,6%.

HSBC отчете 18% спад на печалбата си през третото тримесечие

Банка № 1 в Европа отчете 18% спад на печалбата си през третото тримесечие

Приходите ѝ са намалели с 3% до 13,36 милиарда долара

Все пак според публикацията на финансовите резултати за последните три месеца се посочва, че причината за слабото представяне на финансовата институция е "предизвикателната среда, която доведе до понижена прогноза за ръста на приходите". Във видеообръщение, публикувано снощи, главният изпълнителен директор на банката Ноел Куин даде повече подробности за причините за представянето на HSBC.

"Части от нашето портфолио се представят по-слабо от очакваното по отношение на генерираната доходност", каза той. "Трябва спешно да адресираме това, да преместим капитала от тези портфолиа, носещи ниска доходност, и да го насочим към по-доходоносни възможности."

Deutsche Bank съкращава 18 000 служители

Deutsche Bank съкращава 18 000 служители

Половината от тях ще бъдат освободени от работа в Германия

Главният изпълнителен директор на HSBC също обеща да "премоделира" големи части от банката, предаде Financial Times. Но както и Deutsche Bank, която планира да се освободи от слабо представящите се подразделения и да преориентира фокуса си, като в процеса съкрати почти 20 хил. служители, за HSBC едва ли ще е особено лесно да промени курса на бизнеса си.

Част от мерките, които се очаква британската банка да предприеме, включват понижаване на разходите (което може да доведе до съкращаването на около 10 хил. служители) и промяна на инвестиционното портфолио. Късно снощи обаче стана ясно, че HSBC се отказва от целта да си да осигури доходност от акциите от над 11% през следващата година, като тя беше 6,4% през третото тримесечие на тази и 9,5% за първите девет месеца на годината.

HSBC съкращава 10 000 служители

Най-голямата банка в Европа съкращава 10 000 служители

Заради падащите лихви, Brexit и дългосрочната търговска война

Акциите на банката спаднаха с 3,14% до 598 паунда за акция, след като финансовия резултат на банката беше публикуван. Така техният спад надхвърли 12% от пиковата им стойност през май, когато се търгуваха срещу 680 паунда за акция.