Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка (БРИКС) не за пръв път дискутират възможността за създаване на криптовалута, чрез която да се осъществяват транзакциите между тях. През тази седмица блокът отново повдигна темата за използването на съвременните платежни системи за избягване на долара, припомнят от Cointelegraph. Но пред обединението има много проблеми и въпросителни, посочва изданието в свой анализ.

БРИКС и недостатъците на политиката

Обединението е най-големият геополитически блок от страни, който към миналата година формира почти четвърт от глобалния БВП. Но като такъв, те се конкурират с ЕС и САЩ, а през последните години дипломацията не успя да послужи като инструмент за предотвратяване на санкциите, наложени от тях.

"Но технологичният напредък може да помогне там, където политиките не могат, тъй като блокчейн и другите дигитални активи имат потенциала да открият изцяло нови хоризонти пред финансите", пише Джулия Магас за Cointelegraph. Именно чрез собствена криптовалута страните могат да заобиколят търговските санкции, които са пречка пред търговията им на глобално равнище.

Страните от БРИКС създават единен онлайн портфейл

Страните от БРИКС създават единен онлайн портфейл

С приложение на смартфон ще се плаща във всякоа от страните, независимо от валутата по сметката

Алтернатива на долара

На такова мнение, изглежда, са и самите представителки на организацията, като по думите на генералния директор на Руския фонд за директни инвестиции Кирил Дмитриев създаването на ефективна платежна система може да подпомогне сетълмента между страните и да понижи зависимостта им от щатския долар, въпреки че през последните години неговата употреба между страните от БРИКС значително е спаднала. В Русия тя е намаляла наполовина от 2014 г. досега.

Русия и Китай вече не използват долари в около половината от транзакциите помежду си, а това може да се случи също и при търговията между Русия и Индия. Но преминаването към собствена платежна система не просто ще намали зависимостта от САЩ, но и вероятно ще понижи транзакционните разходи, смята блокчейн консултантът Денис Смирнов, цитиран от руската медия BFM.

"Ако може да се понижи валутният риск е по-добре търговските плащания да се извършват директно, а не чрез закупуването на долари - това е очевидно", коментира той. "Голяма част от глобалните икономики в момента работят по този въпрос."

БРИКС подготвя своя криптовалута, прави фонд за облигации

БРИКС иска да замени долара със своя криптовалута

Страните трябва да участват в управлението на интернет

Към какво да бъде свързана?

Все още няма яснота как ще бъде моделирана потенциалната криптовалута на БРИКС, но пред страните има няколко възможности, чрез които да я обезпечат.

От една страна, тя може да бъде свързана със стойността на друга криптовалута, което обаче ще създаде потенциална заплаха от висока волатилност. От друга, страните могат да изберат суровина или продукт, само че в този случай съществува заплаха от не много трудна манипулация на стойността на международните пазари.

"Третата опция е обвързването със златото, а предвид последното споразумение от Базел подобно решение изглежда много добро и навременно", коментира ръководителят на работната група по криптовалутите към руската Дума Елина Сидоренко. Според Руската централна банка такава валута може да бъде използвана за сетълменти на търговски транзакции с други страни. Въпреки това според директора на банката Елвира Набиуллина е по-важно да се работи в посока на създаване на система за международни търговски плащания във валута, а не в крипто.

Русия предлага създаването на антикартелна организация в БРИКС

Русия предлага създаването на антикартелна организация в БРИКС

Тя може да стане реалност през ноември

Обезпечаването на местна криптовалута чрез злато се разглежда и от Китай, тъй като страната има достъп до природните ресурси на Африка чрез Пътя на коприната. Страната вече е лидер в имплементирането на криптовалутите в рамките на БРИКС, като наскоро Народната банка оповести, че разработва собствена дигитална валута. Освен това те работят за интеграцията ѝ с важни за местната икономика компании като Alibaba, Tencent и някои банки.

Възможна ли е криптовалутата?

Според много експерти - да, посочват от Cointelegraph. Основният печеливш от единна криптовалута за извършване на разплащанията ще е Китай, чиято търговия беше засегната сериозно от санкциите на САЩ. А прогнозата е, че подобни криптовалути ще се използват и извън БРИКС.

"Например през последните две години консорциум от няколко европейски банки тества идеята за собствено решение за извършване на сетълменти, което работи извън системата SWIFT и което позволява междубанкови разплащания", коментира Смирнов.

Дигиталният юан може да е факт до 2-3 месеца

Дигиталният юан може да е факт до 2-3 месеца

Предизвикателствата от национални цифрови валути имат нужда от международно обсъждане

Но дори и да успеят да създадат криптовалутата, БРИКС все пак ще са изправени пред предизвикателства. Националните валути на страните от организацията продължават да поевтиняват спрямо долара през последните 20 години и едва ли дори и обезпечена в злато криптовалута ще може да обърне тази тенденция. Освен това новата криптовалута не е елементарно за осъществяване техническо решение.

"Доколко криптовалутата на БРИКС ще е успешна ще зависи от това дали тя ще подпомага търговията, или ще се превърне в просто още един пласт от технологично затруднение", коментира инструкторът от New York University School of Professional Services Теемо Пуутио. "БРИКС не са сами в това и засега е неясно дали господстващата дигитална валута на бъдещето ще е публична като е-еврото или дигиталния юан, или частна като Libra."