Специален онлайн портфейл ще позволи да се плаща за покупки чрез мобилно приложение във всички страни от групата, независимо от валутата в сметката.

Страните от групата БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка работят над създаването на единна платежна система, която ще се нарича по същия начин - BRICS Pay. В рамките на този проект се предвижда разработването на специално онлайн портмоне, което обединява платежните системи на страните, участващи в групата. С помощта на инсталирано в смартфон приложение покупката във всяка страна от БРИКС може да се заплати, независимо от това в каква валута е сметката на купувача.

Първа такава възможност ще получат гражданите на Република Южна Африка още в началото на април.

Експертите предполагат, че въвеждането на единна система за разплащания между страните от групата ще позволи да се намали тяхната зависимост от сегашните транснационални платежни системи. Това е особено актуални на фона на съществуващото в света геополитическо и икономическо напрежение, пише vestifinance.ru.

В проекта участие може да вземе и Руският фонд за преки инвестиции.

"РФПИ съвместно с компаниите за онлайн портфейлни плащания вземат активно участие в разработката на системата BRICS Pay. И портфейлните компании на РФПИ,какато нашите партньори от Китай и Индия притежават експертизата и технологиите, които са необходими за реализацията на проекта. Фондът също е готов да разгледа участие във финансирането на системата, заедно с партньорите ни от групата БРИКС", каза генералният директор на РФПИ, Кирил Дмитриев пред телевизионния канал "Россия-24".