Националната електрическа компания стартира търг за избор на водеща структурираща и организираща банка за проекта АЕЦ „Белене", стана ясно от съобщение в официалния вестник на ЕС.

Структуриращата банка ще ръководи и ще си сътрудничи с другите консултанти по проекта в предстоящия процес на финансово структуриране и организиране на проектната документация.

Банката-кандидат в процедурата трябва да бъде международна банка или избрана група от международни банки, която първо ще разработи етапа на консултиране и структуриране на финансите по проекта, а в последствие ще се включи към етапа по организирането и финансирането на проекта.

За да участват в процедурата кандидатите трябва да представят информация и референции, доказващи предишния им опит като водещи структуриращи и организиращи банки за последните пет години поне по три значими проекта в Европа, където да е приложен методът за проектно финансиране.

Бъдещата структурираща банка ще трябва също така да удостовери наличието си на кредитен рейтинг „А" и нагоре за основен дълг, даден от Standard & Poors или друга.

Припомняме, че НЕК вече стартира процедура по избор на компания за проектиране на площадката на новата атомна централа, която трябва да приключи до края на август тази година.

Към момента френската банка БНП Париба бе избрана да финансира проектирането, доставката на оборудване и строително монтажните работи по проекта за изграждане на АЕЦ „Беленe" през първата година от неговото изпълнение.