JPMorgan ще разшири своята онлайн банка Chase в Германия и други страни от ЕС. Това заяви главният изпълнителен директор Джейми Даймън пред германския вестник Handelsblatt. Пъпвата сериозна инвазия извън САЩ увеличава конкуренцията на пренаселения европейски пазар, пише Reuters.

JPMorgan навлезе на британския пазар с предлагане на дребно само за дигитални продукти през 2021 година и ръководителите тогава сигнализираха, че целта им е да разширят това в други страни.

"Винаги ни е било ясно, че искаме да въведем Chase не само във Великобритания, но и в Германия и други европейски страни", казва Даймън.

JPMorgan уволни 500 служители

JPMorgan уволни 500 служители

Банката наскоро придоби фалиралата First Republic Bank

Той коментира, че не е решено точно кога ще се случи това. Говорител на JPMorgan потвърди съобщението, но не коментира времевия аспект.

Американските банки се стремят да компенсират доходоносната, но на моменти нестабилна възвръщаемост в инвестиционното банкиране с по-стабилни приходи, въпреки че са изправени пред конкурентен потребителски пазар, доминиран от местни действащи компании, където маржовете са ниски.

JPMorgan, чийто център в Европейския съюз е в германския финансов център Франкфурт, се превърна в една от най-големите консултантски банки в Германия през последните години. Финансовият гигант се разширява, за да се насочи към повече от средните фирми, които формират гръбнака на най-голямата икономика в Европа.

JPMorgan придобива акциите на фалиралата First Republic Bank

JPMorgan придобива акциите на фалиралата First Republic Bank

Това е третата голяма американска банка, която фалира за два месеца