Доларът в петък поевтинява по отношение на еврото и йената, доларовите индекси се спадат на фона на обхваналите валутните пазари неприятни усещания за световна търговска война и продължаващи кадрови неразбории в Белия дом.

Този път инвеститорите са разтревожени от съобщенията, че президентът Доналд Тръмп е охладнял към съветника си по национална сигурност Херберт Макмастер и е възможно вече да му търси заместник.

Първи за възможността за излизане на Макмастер от администрацията на Тръмп писа The Washington Post. Прессекретарят на Белия дом Сара Сандерс обаче заяви, че засега не се планират смени в състава на съвета за национална сигурност.

Днес сутринта общата европейска валута расте до $1,2313 за едни долар спрямо $1,2305 пир закриването на вчерашната валутна търговия в Ню Йорк.

В същото време курсът на долара към японската валута се понижава с 0,4% - до 105,88 йени от 106,34 йени в четвъртък. По отношение на безопасната йена еврото също поевтинява с 0,4%, до ниво 130,36 при 130,85 йени ден по-рано.

Канадският долар се задържа на ниво 1,3056 за един амеиркнаски долар - близо до осеммесечен минимум. Слабите данни за жилищния пазар укрепиха мнението, че Централната банка на Канада може да забави темповете на вдигане на основните лихвени равнища.

Като цяло през тази седмица доларът почти не измени курса си спрямо еврото, но към японската йена поевтиня с 0,9%