Нормално е в момент на криза банките да предприемат нови посоки в кредитирането. Те са сред най-опитните институции в управлението на риска. Ето защо има промяна при условията и някои рестриктивни мерки към определени браншове, които банките прецизират при оценките си на риска. Това заяви Росица Денева, кредитен експерт, в предаването Money.bg по Bulgaria On Air.

Кой ще получава по-трудно кредит?

По думите на експерта, това са най-засегнатите сектори - туризмът, ресторантьорството, хотелиерство, фризьорските услуги, всички свързани с култура или музика. "В момента банките трудно кредитират в тези области. Всеки клиент се разглежда индивидуално, в зависимост от това дали той продължава дейността си или е прекратил", казва Денева.

Клиентите с добър статус могат да продължат да се кредитират при настоящите условия. Но банките вече са малко по-консервативни. Според нея ако преди са се кредитирани до 80-100% от размера на оценката, вече тя няма толкова голямо влияние върху цената на самата сделка в предварителния договор. "Вече падаме на 70-75% от стойността на имота, който ще се купува. Много внимателно се гледат доходи от дивиденти и наеми или други източници на доход, които не са по трудов договор", казва тя.

Какво да правят хората, които не могат да плащат вноските по кредитите си?

По думите на експерта ако сме в затруднено положение, не трябва да крием това от банката. "Предприеха се мерки с т.нар кредитна ваканция, но тя не е за всеки. Първото, което трябва да направи клиентът е да докаже, че има затруднения, свързани с пандемията и извънредното положение. Повечето банки дават възможност за кандидатстване онлайн", заяви тя.

Въпреки, че приетите мерки за кредитна ваканция не могат да се приложат за всички клиенти, според Денева, има и други варианти, когато клиентите усетят затруднения. "Знаем, и от миналата криза, че всяка банка си има механизми за отсрочване", припомня тя.

По думите й рефинансирането на кредитите не е изключено, но зависи от това дали може да се намерят по-добри условия от настоящите. "Предвид ситуацията в момента, има доста случаи на обединение на задълженията", заяви тя.

Кой може да вземе безлихвен кредит от 4500 лв.?

Според Денева тези мерки са насочени към хора, които сега са в неплатен отпуск или са прекратили дейност като самоосигуряващи се лица. "Те трябва да отговарят на условията за заплатени осигуровки, да нямат просрочия преди март и да са прекратили дейност.

Тези мерки важат и за фирмите. Кредитите за тях са в размер до 50 000 лв. Все още обаче, няма конкретни инструкции за кредитирането.

По думите на експерта се усеща отдръпване на клиентите по отношение на тегленето на кредити на онези, които нямат реална нужда от това. "В момента продължава кредитирането на хора, които приключват стари сделки. Но намаляват хората, които са търсели жилищата и отлагат тази стъпка във времето.