Канадците са похарчили около 6 млрд. канадски долара (5.6 млрд. щатски долара) за канабис през 2015 г. - почти толкова, колкото и за вино.

Данните са на канадското статистическо бюро, изследвало потреблението на марихуана между 1960 и 2015 г. Проучването установи, че употребата се е увеличила през годините, тъй като употребата на канабис е станала по-популярна сред възрастните.

През 60-те и 70-те години канабисът се консумира предимно от млади хора. Но през 2015 г. само 6% от 15-17-годишните пушат марихуана за развлечение, в сравнение с 2/3 от възрастните над 25 години, показва официалната статистика.

Канадците са консумирали около 697.5 тона канабис през 2015 г., на стойност между 5 млн. и 6.2 млн. канадски долара. Тъй като марихуаната все още не е легална, експертите оценяват пазарната й стойност между 7.14 до 8.84 канадски долара за грам.

Правителството обеща да проучи влиянието на наркотиците върху икономиката и обществото, като насрочи плановете си за легализиране на канабиса през следващото лято.

Много канадски провинции обсъждат таксуването на канабиса по около 10 долара на грам, след като употребата му бъде легализирана. Планът на правителството, подкрепен от премиера Джъстин Трюдо, ще узакони консумацията на марихуана в цялата страна, но ще остави решението за метода й на продажба на провинциите.

През ноември федералното правителство заяви, че планира да наложи акцизен данък от 10% или 1 канадски долар на грам от крайната цена на дребно, която е по-висока. Провинциите ще получат 75% от тези приходи.

По тази схема правителството може да събере повече от 700 млн. канадски долара годишно, показват статистическите данни.