Китай вече не е страната, която притежава американски дългови облигации за най-висока стойност, тъй като се наблюдава постепенно изтегляне на инвестициите в американски дълг.

Китайската експозиция към американския държавен дълг падна под 1 трилион долара за пръв път от 12 години насам, съобщи CNBC. Като причина за това се посочва ръстът на основните лихви в САЩ, който прави американските облигации по-малко атрактивен финансов актив.

Като продължение на тенденцията на спад, започнала в началото на 2021 г., китайското портфолио от американски книжа намаля до 980,8 милиарда долара, сочат данни на Министерството на финансите на САЩ.

Китайският юан поставя под въпрос финансовата мощ на САЩ

Тази страна ще премахне хегемонията на долара

Предстои колосална реорганизация на глобалната икономика

Снижението е с около 23 милиарда долара спрямо април и с близо 100 милиарда долара, или 9%, на годишна основа, което е значително стижение.

В резултат на това, към момента най-голям държател на американски дълг става Япония, която притежава дългови книжа за 1,2 трилиона долара.

Основна причина за намалелия интерес от страна на Китай към американския дълг е политиката на управлението за Федерален резерв за повишаване на основните лихви, смятат от CNBC.

Спадът обаче е и част от политиката на Пекин да разнообрази портфолиото си от чужд дълг, според експерти.

Русия и Китай се сближават икономически с бързи темпове - какво означава това

Русия и Китай се сближават икономически с бързи темпове - какво означава това

Минимизиране на рисковете от използване на долара