Китай планира да забрани борсовата търговия на bitcoin и останалите дигитални валути, предават Bloomberg и The Wall Street Journal. Централната банка в страната все още не е коментирала.

Подобна забрана би станала втори тежък удар, който Пекин нанася по дигиталните валути, след като миналата седмица забрани първоначалното предлагане на криптовалути (ICO). Тогава bitcoin поевтиня рязко от нива над 5 000 долара до около 4 400 долара. Тази сутрин най-популярната криптовалута се търгува за 4 158 долара за монета, след като решението на Китай стана известно.

Забраната ще важи само за търговия на криптовалути на борсите, твърдят източници на Bloomberg, запознати с плановете на властите. Ще остане възможно обменянето между две страни без посредник.

В Поднебесната империя се случва около 23% от търговията на криптовалути. Тя е и дом на много от най-големите "миньори" на дигиталните валути в света.

"Обемът на търговия със сигурност ще се свие", казва Жу Шоужи, основател на базираната в Пекин FBG Capital, която инвестира в криптовалути. "По-старите потребители със сигурност ще продължат да търгуват, но прагът за влизане на нови потребители вече е твърде висок. Това със сигурност ще забави развитието на криптовалутите в Китай", смята той.

Причината за решението на Пекин все още е неясно, но идва в рамките на опити на Комунистическата партия да намали финансовия риск. През последната година bitcoin покачи цената си спрямо долара с над 600% и това кара някои да се притесняват от надуването на балон. По-рано Централната банка на Китай направи редица опити със своя криптовалута с крайната цел да пусне своя такава.

OKCoin, BTC China и Huobi - трите най-големи борси за bitcoin в страната, заявиха, че все още не са получили уведомления от властите.

Жу Шоужи твърди, че забраната няма да навреди в дългосрочен план на цената на криптовалутите, тъй като търговията извън нея ще продължи.

По-големият риск е ралито в цените, смята Марк МакФарланд, икономист в Union Bancaire Privee SA HK в Хонг Конг. "Когато започнеш да чуваш, че таксиметрови шофьори в Хонг Конг са станали милионери заради bitcoin, започваш да си мислиш, че ръстът не е движен от здрав фундамент", казва той.