Във Великобритания има над от 4,7 милиона банкноти с лика на вече покойната кралица Елизабет II  . Всички те скоро ще бъдат сменени, както повелява традицията на британската монархия. Милиарди банкноти и монети по света с портрета на кралицата ще бъдат заменени. В продължение на почти 70 години изображението на кралицата се появява на монетите на Обединеното кралство с различни портрети на нейния профил, запечатващ лика ѝ във времето, разказва CNN.

Най-дълго управлявалият монарх в британската история беше изобразена на банкнотите на нацията повече от 60 години, с което стана и първият британски монарх, чийто лик беше поставен не само върху монетите. Нейният портрет е изобразен и върху валутата на няколко страни, които преди са били под британско управление. Всичко това обаче остава в историята.

Сега Bank of England, която печата банкнотите на страната, както и Кралският монетен двор, са изправени пред сложната задача да изтеглят цялата стара валута от обръщение и да я заменят с пари, носещи портрета на новия крал Чарлз III. И това никак не е лесна задача. Към днешна дата във Великобритания има над 4,7 милиона банкноти в обращение на обща стойност £82 милиарда, по данни на Bank of England. В обращение има и около 29 милиарда монети, съобщи Кралският монетен двор.

Колко ще струва на Великобритания смяната на парите?

Всъщност, точна справка за това все още няма. Според много предположения смяната на банкнотите и монетите във Великобритания ще струва на данъкоплатците милиарди британски лири, но това може и да не е точно така.

Колко богата беше англйската кралица Елизабет II?

Колко богата беше англйската кралица Елизабет II?

Монархът притежаваше множество дворци, няколко искрящи диамантени корони, масивно златно пиано, целия Хайд Парк, буквално всеки един лебед в Обединеното кралство.

"Разходите за създаване на новите пари с образа на крал Чарлз III ще бъдат сравнително незначителни", казва Мауро Ф. Гилен, който е декан на Cambridge Judge Business School. Той изчислява, че постепенното премахване на валутата с кралица Елизабет II ще отнеме от две до четири години и че няма да струва много повече от всяка друга замяна на банкноти, която се прави сравнително често.

Нещо повече, възкачването на новия крал се случва във времето, в което Bank of England продължава да подменя хартиените банкноти с полимерни, за да предотврати измами и да намали предаването на микроби.

Коронацията на новия британски монарх ще се проведе на 6 май 2023 година.