Доходността по държавните ценни книжа на Ливан, падежиращи на 9 март, се изстреля над 1700% което е най-грандиозното покачване на лихвения процент по тях в историята на страната, предаде Bloomberg. Общата стойност на облигациите е 1,2 млрд. долара.

През следващите емисии падежират още облигации на страната. През април тя ще трябва да обслужи ценни книги на стойност 700 млн. долара, а през юни - още 600 млн. долара, посочва Zero Hedge.

Същевременно тяхната стойност се сви драстично, като най-краткосрочните ѝ ДЦК поевтиняха със 17 цента на всеки долар, до 55 цента за облигация, а повечето от останалите ѝ ценни книги се търгуват под 35 цента. Освен това петгодишните кредитни суапове на страната носят доходност от 12 730 базисни пункта, която е най-високата в света.

Протестиращите започнаха щурм срещу банките в Ливан

Протестиращите започнаха щурм срещу банките в Ливан

Те ги обвиняват в кражба на парите им след последните лимити за изтеглянията

Ливан изпитва остър дефицит на долари и депозити в други международни валути. За да избегне сриването на банковата система, правителството преди няколко месеца въведе банкова ваканция и лимити на средствата, които местните жители могат да изтеглят, което нагнети още повече протестите и атаките срещу клоновете на банките.

В контекста на това изключително тежко положение на финансовия сектор, според някои анализатори фалитът по еврооблигациите на страната за пръв път в нейната история може би е единствения ход, който правителството има. Друг потенциален вариант е продажбата на облигации от местните банки на чуждестранни инвеститори.

Жителите на Ливан започнаха да връщат към златото заради съсипаната банкова система

Жителите на Ливан започнаха да връщат към златото заради съсипаната банкова система

Очаква се покупките на луксозни стоки да растат

Наскоро стана ясно, че правителството се е свързало със Citigroup, Rotschild & Co. и JPMorgan като консултанти как може да излезе от финансовия крах, в който се намира.