Телефоните на бюрата на Credit Suisse Group AG в Манхатън вече почти не звънят. Нейните клиенти от хедж фондовете не се обаждат, за да питат какво да правят след поредните постове на Доналд Тръмп в Twitter или когато терористи извършват атака. През август ситуацията около Северна Корея почти не предизвика паника. "Две ракети прелетяха на Япония и нищо не се случи", казва Марк Конърс от компанията. "Нямаше обаждания. Това е абсолютна лудост".

Може би е лудост, но тя се превръща в нещо нормално на Уол Стрийт, коментира Bloomberg. Дали става въпрос за заплаха от ядрена война, урагани или намесата на Русия в изборите в САЩ, нищо не може да пречупи инвеститорите, които бутат борсовия пазар в САЩ все по-високо. Дори Ричард Тейлър, който спечели Нобелова награда миналата седмица за обяснението си как липсата на разум движи финансовите пазари, заяви пред медията, че не може да разбере защо акциите продължават да поскъпват.

Какво се случва? В крайна сметка, през по-голямата част от първите осем години и половина на "бичия" пазар, усещането беше за парадокс. Въпреки че акциите поскъпваха, много инвеститорите бяха уплашени от финансовата криза и се държаха все едно им е неприятно отново да притежават дялове отново, а всяка препятствие бе определяно като "следващия срив" (въпреки че фундаментите бяха здрави). Сега, накъдето и да погледнем, виждаме ръст на цените на акциите, горещи продажби на нови криптовалути, първоначално предлагане на виртуални монети без права за гласуване - инвеститорите определено залагат рисково.

Експертите бият тревога, но трейдърите казват, че сегашната ситуация не е безпрецедентна и дори е нормална за късните етапи на продължил дълго растящ пазар. Страхът инвеститорите да не изпуснат печалби превъзмогва този от следваща пазарна катастрофа.

Тази година S&P 500 удари рекорд поне 50 пъти, а най-големият спад бе по-малко от 3 процента. Волатилността е на рекордно ниско ниво, а към пазарната оценка бяха добавени над 3.2 милиарда долара.

Промяната на психологията, смята Конърс, може да бъде проследена до едно събитие: Brexit. След като Великобритания гласува да излезе от Европейския съюз през юни 2016 г., 2.6 трилиона долара бяха изтрити от стойността на активите по света за едва три дни. Инвеститорите се панираха, но също толкова бързо пазарите отново се върнаха в позиция "атака". И оттогава тези, които бързат да продадат при най-малко съмнение, изглеждат като лапнишарани.

Доклад на Bank of America от миналата година показа, че излизането на "бичи" пазар малко преди неговия край може да доведе до загуба на четвърт от печалбата. Данните сочат още, че всеки, който е имал акции преди началото на финансовата криза, все пак днес щяха да са удвоили инвестициите си, ако са ги задържали.

Какъв е следващият знак кога инвеститорите трябва да напуснат пазара, остава неясно.