Малайзия иска обезщетение от 7.5 млрд. долара от Goldman Sachs Group заради сделки със скандалния държавен фонд 1MDB, пише Financial Times, цитиран от Reuters.

Малайзийските прокурори повдигнаха обвинения срещу инвестиционната банка във връзка с ролята й на застраховател и организатор на 3 продажби на облигации, които набраха 6.5 млрд. долара за 1Malaysia Development Berhad (1MDB). Това е първото наказателно дело срещу американската банка заради скандала.

Goldman Sachs отрича всякакви злоупотреби и твърди, че биши министри на Малайзия и 1MDB са излъгали банката за приходите от облигационните продажби.

"Банката на Уолстрийт" трябва да върне и 1 млрд. долара върху приходите от облигации, за да покрие 600-те млн. долара, получени като банкови такси, както и облигационните купони, които са "по-високи от пазарните стойности", посочва малайзийският министър на финансите Лим Гуан Енг пред вестника. Трите 10-годишни облигации са с купони от 4.4% до 5.99%.

Обезщетенията трябва да са над 1.8 млрд. долара - сумата, отделена от Goldman Sachs за покриване на евентуални загуби, свързани със съдебното производство на 1MDB. "Тяхната цифра е 1.8 млрд. долара. Нашата е 7.5 млрд. долара", посочва Лим.

Малайзия съди Goldman Sachs за подкуп и злоупотреба

Малайзия съди Goldman Sachs за подкуп и злоупотреба

Ще иска и глоби на стойност над 3 милиарда долара

"Облигационните предлагания на 1MDB бяха предназначени за набиране на средства в полза на Малайзия; вместо това огромна част от тези средства бяха откраднати в полза на членовете на малайзийското правителство и техните сътрудници", казват от банката.

Малайзия поиска присъди и милиарди в глоби от Goldman Sachs и четирима души, за които се твърди, че са присвоили около 2.7 млрд. долара от приходите от облигации от 1MDB. Сред обвиняемите са и двама бивши високопоставени служители на инвестиционната банка - бившия й председател за Югоизточна Азия Тим Лайснер и Роджър Нг.

Сингапур наложи доживотна забрана на Лайснер да участва в операции ценни книжа в страната, след като той се призна за виновен в САЩ в конспирация за изпиране на пари от 1MDB и в нарушаване на Закона за чуждестранните корупционни практики. Вашингтон поиска и екстрадиция на Нг, задържан в Малайзия.

Малайзийските власти засега не преговарят с Goldman Sachs, но повдигнатите обвинения могат да направят банката по-благосклонна, според Лим.

Министерството на правосъдието на САЩ твърди, че около 4.5 млрд. долара са присвоени от 1MDB и са използвани за покупката на недвижими имоти в Лондон и Ню Йорк, скъпи бижута, произведения на изкуството и частен самолет.