Инвеститорите залагат за ръст на цените на медта, създавайки най-бързото рали при индустриалния метал от години и давайки знак, че остават обнадеждени за бързо възстановяване на икономиките, въпреки увеличаването на броя на заразените в най-голямата от тях - САЩ, пише The Wall Street Journal.

Фючърсите на медта се покачиха 12 поредни сесии до понеделник, като достигнаха цена от $2,94 за паунд, най-високото ниво от април 2019 г. Във вторник и сряда бе отчетен лек спад. Но ралито на метала бе най-дългото от края на 2017 г. насам.

Тъй като медта се използва в производствения сектор и е критично важна за производството на всичко от смартфони до жилища, редица пазарни наблюдатели използват цената на метала като икономически индикатор. Той е пряко свързан и с растежа в Китай, тъй като втората най-голяма икономика в света потребява около половината от медта в света. Спрямо дъното от март металът поскъпва с 35%.

Китай се завърна към растеж

Втората най-голяма икономика в света се завърна към растеж

Вероятно страната ще е единствената голяма икономика, която ще отбележи експанзия през 2020 г.

Поскъпването следва и по-широк оптимизъм на инвеститорите за редица рискови активи. Огромният ръст в популярни инвестиции като производителя на електромобили Tesla Inc. са особено учудващи и подчертават ралито, което кара скептиците да се чудят.

"Просто такава е ситуацията", казва Уил Ринд, главен изпълнителен директор на Granite Shares. "Дали ще мед или Tesla, явно всичко поскъпва".

Повишението в търсенето не е единственият фактор, който подкрепя цените. Анализатори прогнозират дългосрочен недостиг заради липсата на инвестиции в нови мини. Чили, ключов производител, бе изправена пред по-слабо производство заради коронавируса и стачки. Запасите от метала намаляват от март насам.

Накъде ще тръгнат цените на медта - барометър на световната икономика?

Накъде ще тръгнат цените на медта - барометър на световната икономика?

Те се възстановиха бързо от спада през пандемията, но търсенето остава под въпрос