Цените на медта вероятно ще се стабилизират през идващите тримесечия, прогнозират анализатори, цитирани от CNBC.

Тримесечните фючърси на медта на борсата в Лондон преминаха границата от $6 000 за тона в края на юни - силно възстановяване от дъното от $4 626,50, достигнато през март. В понеделник цените се покачиха с още 1,2% до $6 088 за тон.

Експерти в Citi казват, че металът - често смятан за барометър за световната икономика - може да е надценен. "Ралито от последния месец от $5 700 за тон до $6 000 за тона се случи на фона на поевтиняващи цени на активите и доходността по облигациите, като така медта е надценена с между $220 и $420 за тона на база на историческата връзка", казаха анализатори от банката миналата седмица.

Прогнозата им е за краткосрочен ценови таргет от $5 750 за тона (срещу $6 050 спот цена), "но виждаме възможност и за кратко поевтиняване в рамките на 2 до 4 седмици и препоръчваме покупка при спад".

Анализаторите от Saxo Bank обаче са по-скептични относно цената на червения метал. Според тях надеждите, че икономиката ще се завърне към нормалното през следващите няколко тримесечия "най-вероятно ще се окажат напразни". Рискът от втора вълна в САЩ и Китай - най-големите потребители на метала - може да натежат над цените, казва Оле Хансен, директор с ресор суровини в компанията.

Елени Йоханидес, анализатор в Wood Mackenzi смята, че през второто полугодие все пак ще има по-голямо търсене. Но темпът на възстановяване на икономиките остава голямата въпросителна.

"Голяма част от населението по света или няма работа, или не знае какво ще се случи с работното му място, така че има риск тези хора да не излязат от вкъщи и да купят скъпите продукти, които съдържат мед", казва тя. "Така че има притеснение, че макар търсенето на теория да трябва да се възстанови, то може да не достигне нивата, които очакваме, тъй като хората не купуват автомобили или перални машини".

Джонатан Барнес, старши анализатор в Roskill, смята, че цената на червения метал ще зависи и от предлагането. По думите му, "почти неизбежно" е, през тази година пазарите да страдат от проблеми с добива. Той припомня, че гиганти като BHP Billiton и Codelco вече предупредиха, че добива ще бъде забавен заради пандемията. И макар проблемите с производството да се често срещани при метала, Барнс смята, че тази година ситуацията ще бъде по-тежка.