Китай е първата голяма икономика, която се завръща към растеж след началото на пандемията, пише The Wall Street Journal. Пекин съобщи, че икономиката е нараснала с 3,2% спрямо година по-рано през второто тримесечие и с 11,5% спрямо първото тримесечие на 2020 г. За цялото първо полугодие се отчита свиване от 1,6%.

Растежът изпреварва очакванията на икономистите, които прогнозира 2,6% експанзия. Той следва исторически спад от 6,8% през първите три месеца на годината, когато Китай бе обхванат от вируса, а икономиката спря заради мерките за справянето му.

Възстановяването следва редица данни, които подсказаха, че втората най-голяма икономика в света се насочва към растеж. Производствените данни сочеха силно възстановяване на нагласите през последните три месеца, а във вторник Пекин съобщи, че износът и вносът бележат първи ръст от пандемията насам.

Икономическите данни идват в момент, в който изглежда, че Китай вече се е справила с коронавируса благодарение на агресивните мерки. Към сряда страната вече записва 10 последователни дни без случай на местно заразяване.

Въпросът за Пекин сега е дали възстановяването може да се задържи през следващите месеци без нуждата от допълнителни стимули - особено предвид неуспеха на САЩ да се справят с пандемията. Продължителна рецесия в Щатите ще навреди на търсенето за китайски стоки.

Освен това през последните седмици Китай се справя с най-тежките наводнения от поне две десетилетия в някои части на страната, включително в "сърцето на производството".

Международният валутен фонд очаква икономиката на Китай да нарасне с 1,2% през 2020 г., като така се превърне в единствената голяма икономика, която ще отбележи ръст през годината. Макар че голяма част от света ще гледа с надежда към Поднебесната империя да подпомогне възстановяването на останалите икономики, ограниченията върху фискалните и монетарни стимули прави това малко вероятно.

Икономиката на Франция отново расте

Втората най-голяма икономика в ЕС се завърна към растеж

Един фактор: компаниите в производството са ориентирани към вътрешния пазар

От своя страна Китай се надява на бързо възстановяване в останалите части на света. Макар че износът е по-малко значим за китайската икономика днес, той все пак допринася една пета от растежа.

С подобряване на ситуацията политиците и централните банки започват да се обръщат с притеснение към стимулите. През последните седмици лихвите в Китай спряха да спадат, след като централната банка започна да се притеснява относно финансовите спекулации. Акциите растат стремглаво, а в четвъртък стана ясно, че цените на новите жилища продължават да растат през юни спрямо предходния месец в 61 от 70 града, следени от статистиката.

Доходността по 10-годишните правителствени облигации се покачи с около половин процентен пункт от началото на май до около 3%. Доходността намалява, когато цените на облигациите растат.

В четвъртък Китай отчете, че градската безработица намалява до 5,7% през юни, при 5,9% през май. Данните изключват мигрантите - десетки милиони, които загубиха работата си през първите три месеца на годината.Индустриалното производство се покачва с 4,8% през шестия месец, спрямо година по-рано. Продажбите на дребно падат с 1,8% спрямо 2019 г., но все пак бележат подобрение, след като през май спадът бе 2,8%. Инвестициите в дълготрайни активи намаляват с 3,1% през първото полугодие, подобрение спрямо спада от 6,3% през първото тримесечие.