За руските бизнесмени Кипър вече не е това, което беше.

Новите закони срещу пране на пари, заедно с ефектите на американските санкции срещу Русия и нейните богати граждани, ги кара да изтеглят пари от някогашния любим данъчен рай, пише Bloomberg.

Стойността на средствата по банковите сметки в кипърски банки, държавни от чуждестранни граждани извън Европейския съюз - най-вече руснаци - намаляват до €7,1 милиарда към края на ноември м.г. от €21,5 милиарда по време на пика в края на 2012 г., гласят данни на централната банка.

En+ Group plc заяви на 2 ноември, че планира да се премести в Русия от Джърси, вместо в Кипър, както бе решила преди това. En+ е основният акционер в алуминиевият гигант United co. Rusal, компания на милиардера Олег Дерипаска, чието име е в списъка със санкции.

Сметките на Виктор Векселберг, който също е сред санкционираните и чиято Lamesa Investments Ltd е най-големият акционер в Bank of Cyprus, са били замразени.

Изтеглянето на руски средства от острова отбелязва обръщането на тендецията, която започна от краха на Съветския съюз и се забърза с влизането на Кипър в Европейския съюз през 2004 и приемането на еврото през 2008 г. Руските инвеститори бяха привлечени от Кипър заради статута на страната като такава с ниски данъци в ЕС, както и със стабилност.

"Икономическият модел на Кипър вече се промени и сега разчита много по-малко на кухи компании и чуждестранни депозити", заяви министърът на финансите Харис Георгиадис. Островът "се фокусира върху привличането на нов бизнес с физическо присъствие и реална активност и заетост", каза още той.

Руският бизнес в Кипър е генерирал приходи от около €2,2 милиарда през 2017 г., или около 11 процента от брутния вътрешен продукт. Пикът бе през 2014 г. при около 14 процента.

Как САЩ нахлу в любимия данъчен рай на руските олигарси

Как САЩ нахлу в любимия данъчен рай на руските олигарси

Десетки хиляди клиенти са получили писма, че сметките им са затворени

Туризмът сега е по-голям от банковия сектор, затова сега из Кипър се виждат малко по-различен тип руснаци. Все още има от "старите парти", но и множество руснаци от средната класа, дошли просто на почивки.Въпреки че част от спада на руските пари идват от бизнесмени - като Дерипаска, който взе кипърско гражданство и промени начина, по който се класифицират средствата му - новите, по-строги регулации също започват да вършат работа.

През ноември директива от Централната банка на Кипър влезе в сила, ограничавайки възможността на банките да работят с кухи компании. Това прави множество от руските компании забранена зона за кипърските банки.

Двама руски бизнесмени със сметки в Кипър от повече от десетилетие заявяват пред изданието, че с тях са се свързали представители на техните банки, искайки им документи за произхода на средствата. Тъй като не са могли да представят такъв, те са били принудени да затворят сметките.

"Кипърските банки сега изискват множество документи", казва Александър Рязанов, бивш зам.-главен директор на "Газпром", който има бизнес с недвижими имоти в Кипър. "Сега вече е много трудно да отвориш нова сметка".

Директивата на централната банка включва забрана за сделки с компании, за които се смята, че са кухи, което удря директно в сърцето на руските инвестиции.

Междувременно в Bank of Cyprus - най-голямата банка в страната - руските клиенти вече представляват едва 1,5 процента общо, а размерът на депозитите им - 5,7 процента от общите. През 2014 г. техният дял е бил 2,4 и 9,9 процента, съответно.

Въпреки че мерките на централната банка не са насочени конкретно срещу руснаците, може да се каже, че те са най-пострадалите.

"Кипърските банки предпочитат да не се занимават с руски пари и руски клиенти, дори и с тези, които са имали сметки от години", казва Евгени Коган, бивш директор на Center for Protection of Shareholders and Investor Rights of Cypriot Banks. "Руските клиенти стават токсични", допълва той.