Спадът на световните пазари от миналата седмица не е източник на безпокойство за Международния валутен фонд (МВФ) - всъщност институцията го вижда като "добре дошла корекция".

"Отчетохме голяма волатилност на пазара от ден за ден, водена от САЩ", каза управляващият директор Кристин Лагард пред CNBC. "Но ако сравним стойността на пазарите с тези от преди седмица, виждаме пазарна корекция с между 6 и 9%. Което, ако припомним и къде беше оценката на пазарите - а тя беше много високо - според нас е добре дошла корекция", посочи още тя.

В четвъртък широкият индекс S&P 500 официално влезе в корекция, губейки над 10 процента от своя пик през януари. Финансови анализатори предупреждаваха отдавна, че ралито от последната година ще спре и ще има корекция на цените заради твърде високите цени на акциите.

Миналата седмица тази прогноза най-сетне се сбъдна, макар че все още не е ясно дали това беше дъното, което ще видим, или спадът ще продължи.

Директорът на МВФ повтори и думите на много шефове на банки и инвеститори, посочвайки, че фундаментите като ръст на БВП и печалба на компаниите са отлични и спадът на пазарите няма да засегне реалната икономика, нито възможността на страните да растат.

"За да обобщим, корекциите се случват, такава трябваше да се случи и именно това виждаме", заключи Лагард.