Ако инвеститор с вложени $1 млн. или повече в пазарите смята, че акциите вече се намират в балон — или че такъв се задава на хоризонта скоро — какъв би бил правилният ход? Според изследване на E-Trade Financial отговорът е да продължи да инвестира в акции, но да постави по-голям акцент върху подценените сектори, пише CNBC.

Само 9% от милионерите, до които E-Trade се допитва, смятат, че пазарът е далеч от балон. Какво казват останалите?

16% смятат, че пазарът вече се намира в напълно надут балон

46% допускат, че може да се намираме в балон

29% смятат, че такъв се задава

И все пак заможните инвеститори не бягат от пазарите. Нещо повече, въпреки растящите опасения заради твърде завишените оценки, същите инвеститори казват, че толерансът им към риск расте, значително, и по-голямата част от тях очакват първото тримесечие на 2021 г. да завърши с ръст.

Балон, който все още може да се надува

Разпространението на ваксините срещу Covid-19, макар и да започна бавно и с проблеми, и възможността за още по-голям пакет стимули от новоизбрания президент Джо Байдън карат инвеститорите да правят това, което им подсказва историята: да гледат напред.

"Инвеститорите смятат, че икономиката се възстановява и че има достатъчно предпоставки пазарите да продължат да растат", казва Майк Лоуенгарт, главен инвестиционен директор в E-Trade. Изследването на компанията, собственост на Morgan Stanley, е проведено от 1 до 7 януари сред 904 американски инвеститори с над $10 хил. инвестирани средства. От тях са извадени отговорите на 188 инвеститора с $1 млн. или повече.

Не е толкова необичайно инвеститорите да са хем положително настроени към бъдещ ръст на пазарите, хем да се опасяват от балон. Настоящият бичи пазар успя да се справи с всички рискове, пред които се изправи — и пазарните експерти смятат, че най-вероятният и лесен път пред него е нагоре.

Какво показва още изследването?

Милионерите са по-бичи настроени от инвеститорите с по-малко инвестирани средства

От края на миналата година започна усилено да се говори, че американските акции вече са твърде скъпи и че се намираме в среда, която твърде много напомня на дотком балона от началото на хилядолетието. Но заможните инвеститори са по-оптимистично настроени спрямо по-широката група инвеститори. И макар страховете им от балон да растат, те продължават да влагат парите си в акции. 64% от милионерите са бичи настроени, с 9 пр. п. повече спрямо края на 2020 г. Сред по-широката група инвеститори в изследването, 57% са оптимистично настроени.

Сред милионерите расте и броят на тези, които увеличават толеранса си към риск — от 16% на 24%. Голямата част от тях (63%) казва, че толерансът им остава на същото ниво, а 13% стават по-предпазливи.

Богатите инвеститори не очакват огромна възвръщаемост — най-вече се прогнозира 5% повишение на пазарите през това тримесечие след силното рали от миналата година. По-конкретно, 59% от милионерите очакват S&P 500 да завърши тримесечието по-високо, а 43% от тях не смятат, че ръстът ще е повече от 5%. Тези, които смятат, че пазарите ще завършат тримесечието по-ниско, намаляват от 28% на 22%.

Промени в порфтолиото

Макар че милионерите инвеститори очакват повишение, много от тях правят промени в портфолиото си. Те прехвърлят по-голяма тежест върху стойностни компании, малки компании и подценени сектори като енергетика и финанси.

Делът на милионерите, които правят промени в порфтолиото си, расте за второ поредно тримесечие, с 6%, до почти една трета (32%). Делът на тези, които минават в кеш, остава нисък (7%), но расте с 5% спрямо предходното тримесечие.

През последните години на пазарите най-добре се представяха акциите, ориентирани към растеж, но сега инвеститорите очакват по-голяма възвръщаемост от цикличните сектори.

От края на 2018 г. малките компании се представят по-добре от S&P 500 и сега те също представляват голям интерес.

Но не всички губят вяра в отличниците от 2020 г.

Макар че милионерите правят промени в портфолиото си, много от тях все още имат доверие в компаниите, които се изстреляха през 2020 г. и разчитат, че те ще продължават да растат. Така информационният и здравният сектори остават сред най-предпочитаните и в началото на 2020 г.Очакванията се обаче, че ръстовете няма да бъдат толкова впечатляващи, колкото бяха миналата година. Но залогът срещу технологиите е труден за преглъщане.

Много възможности и в чужбина

Данните показват още, че интересът на инвеститорите към пазарите в чужбина расте с 9 пр. п. през това тримесечие и вече 36% от милионерите смятат, че международните пазари са по-привлекателни. От изследването не се разбира какви са точно очакванията за Китай спрямо тези за останалата част от света.

Политическият риск в САЩ намалява рязко

Ако политическият риск бе важен фактор през последните три месеца на миналата година, днес ситуацията е далеч по-различна — въпреки че събитията около предаването на властта продължават да са в центъра на внимание.Делът на заможните инвеститори, които смятат, че новата администрация е най-големият риск за тяхното портфолио, намалява от 50% на 30%. 26% са песимистично настроени за икономиката под управлението на Джо Байдън, докато 60% изразяват оптимизъм в различна степен.

Рали без край или балон пред спукване

Рали без край или балон пред спукване

Очакванията на инвеститорите рядко са били толкова положителни. Какво ни очаква?