След изключително бурната, но печеливша 2020 г., Уолстрийт се надява на спокойна — но все пак печеливша — 2021 г. Не просто се надява. Очаква. Проучванията показват, че инвеститорите рядко са били толкова сигурни, че акциите ще продължат да поскъпват. Въодушевлението за 2021 г. може да ни помогне да си обясним защо пазарът тръгна така бързо нагоре, пише The New York Times.

Но дали очакванията са оправдани или сме свидетели на екстремен оптимизъм, който ни подсказва, че балонът е готов да се спука?

Икономиката и печалбите на компаниите вече се възстановяват след пандемията, а ваксините срещу вируса бяха създадени рекордно бързо и вече се разпространяват в много държави. Но ударите на здравната и икономическа криза ще се усещат по-дълго и могат да променят живота по непредвидени начини — и, в един момент, ще трябва да се изправим пред трилионите долари дълг, които трябваше да подпомогнат икономиката.

Един зловещ проблем е, че както акциите поскъпнаха значително, така направиха и други алтернативи като правителствените облигации. Това оставя малко възможности за инвеститорите, които смятат, че пазарите са твърде скъпи и искат да "скрият" парите си. Светът може и да става по-безопасен, но пазарите стават все по-опасни.

"В никакъв случай не може да се каже, че американските акции са евтини", подчертава Меб Фейбър, главен инвестиционен директор на Cambria Investment Management.

Колко точно скъп е пазарът? Много, според редица показатели. По-рано този месец американските пазари струваха 1,86 пъти размера на икономиката на страната.

Фейбър обаче не бърза да бие тревога и посочва, че акциите спокойно могат да продължат да растат. "Проблемът е, че колкото по-скъпи стават те, толкова по-голям е шансът за големи загуби".

През 2020 г., и особено през последните три месеца, печалбите бяха огромни. S&P 500 се изкачи с 11,7% само през четвъртото тримесечие — или на общо 67,9% от дъното, достигнато на 23 март. За цялата 2020 г. индексът се покачи с 16,3% — в година, в която икономиката се сви с около 4%, а печалбите с около 15%.

Някои инвестиционни съветници смятат, че оценките на пазарите са притеснителни, докато други все още са спокойни.

Джереми Грентъм, инвестиционен стратег в GMO, смята, че акциите се намират в "напълно надут епичен балон". В коментар, публикуван на страницата на компанията, той посочва "екстремните оценки, експлозивния ръст на цените и истерически спекулативното поведение на инвеститорите". Той прогнозира, че "това ще бъде един от най-големите балони във финансовата история, заедно с британската Компания на южните морета, 1929 г. и 2000 г."

Чарлз Кентър, мениджър на фонда Neuberger Berman Long Short, не е съгласен. Според него тези, които твърдят, че се намираме в балон, подценяват ръста на печалбите на компаниите до края на годината, която вирусът се отдръпне и животът се завърне към нормалното. "Хората ще се завърнат в ресторантите, в кината и ще ходят на ваканции", категоричен е той.

От своя страна това ще доведе до нови капиталови инвестиции от компаниите, което ще ускори растежа. Затова и съветът му към инвеститорите е те да гледат "нагоре, а не надолу". "Има защо да сме положително настроение. След пет години акциите ще донесат добра възвръщаемост, тъй като днешната стартова точка на печалбите, ще смятаме тогава, е твърде ниска".

Саймън Хаймън, инвестиционен стратег в ProShares, също очаква силно представяне на корпоративна Америка, което да успокои притесненията от оценките. Той цитира прогнози, според които печалбата през 2021 г. ще даде на пазара съотношение от цена към печалба (P/E) от 22. Към днешна дата, на база печалбите за 2020 г., то е 30.

Съотношение от 22 обаче означава, че акциите все пак ще са по-скъпи от средното ниво от 16. Нещо повече, печалбите трябва да подскочат с 36% през 2021 г. — а акциите да не поскъпват повече — за да бъде достигнато съотношение на цена към печалба от 22.

Пазарите рядко са били толкова скъпи, но изглежда никой не се интересува

Пазарите рядко са били толкова скъпи, но изглежда никой не се интересува

2021 г. може да е точно обратна на 2020 г. - икономиката да расте, а акциите да падат

Ръстът на печалбите, които той прогнозира, е възможен, ако маржът на компаниите се възстанови след отчетените през миналата година загуби — и ако икономическата ситуация, заедно с ниските лихви и възстановяването на потребителското търсене, отговорят на очакванията.

Нищо от това обаче не е сигурно — а някои от тези очаквания може да се окажат взаимоизключващи се. Матю Бенкендорф, съуправител на Virtus Vontobel Global Opportunities, критикува биковете, които използват "опасна логика", за да защитят купуването на акции сега.

Помощта от Федералния резерв и Конгреса, заедно с обещанията за още стимули, позволиха на акциите да тръгнат нагоре, дори насред рецесия, тъй като инвеститорите очакват възстановяване. Но възвръщаемостта ще е по-ниска, смята той.

И още нещо: дълъг период за възстановяване на икономиката означава лоши новини за акциите. Но лошите новини ще дойдат и когато тя наистина успее да достигне нормален темп на растеж, предупреждава той. "В един момент икономиката ще се възстанови, но това означава по-високи лихви. Колко дълго можем да стоим в настоящия перфектен сценарий? Очаква ни насрещен вятър каквото и да се случи с икономиката", категоричен е той.

Един възможен знак, че се намираме в балон, че фактът, че Уолстрийт приема дори лошите новини като добри. Че лихвите ще се покачат, влошавайки прогнозите за облигациите, е в основата на идея, която набира скорост сред биковете: купуването на акции, дори и да са скъпи, има смисъл, защото облигациите също са скъпи.

Джон Хюсман, президент на Hussman Investment Trust, посочва, че високите цени на акциите обикновено вървят ръка за ръка с ниска доходност по облигациите. Но високите оценки на акциите — такива, каквито са днес — исторически носят много ниска възвръщаемост. "Когато и двата актива са при такива екстремни нива, това означава, че едната слаба възвръщаемост ще е минимално над наистина слабата възвръщаемост от другия актив", казва той.

И заема меча позиция, като прогнозира 1,8% годишна загуба за S&P 500 през следващите 12 години и 0,9% печалба за 10-годишните американски облигации.

Инвестиционните съветници обикновено не са толкова песимистично настроени. Обичайно дори мечи настроените намират ниши, за които прогнозират добър баланс между възвръщаемост и риск.

Кентър очаква компаниите, които са се справили добре през пандемията, да продължат възхода си — и изброява Visa, Amazon и UnitedHealth. Той смята, че това са бизнеси, които "ще продължат да растат, когато икономиката се завърне към нормалното" заради техните "технологии, мащаб, баланс и информация за клиентите".

Хаймън препоръчва инвеститорите да се насочат към качествени компании, чиито акции не са поскъпнали толкова много по време на пандемията — включително към такива със силен растеж на дивидентите.

Саира Малик, директор в Nuveen, също поставя акцент върху по-малките компании, чиито акции могат да продължат да изпреварват широкия пазар. Както и акции на компании във финансовата и здравна индустрии и качествени технологични акции, които изостават от останалите в сектора.

Тя намира възможности и в чуждестранните пазари, включително Бразилия и други в Латинска Америка.

Според Фейбър всички международни акции сега изглеждат сравнително привлекателни. "Лошата новина е, че акциите в САЩ са скъпи, а добрата — оценките в останалата част от света изглеждат разумни".

Основният двигател продължава на пълни обороти

Администрацията на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън ще се опита да прокара още икономически стимули. Редица ваксини вече са одобрени и се разпространяват по света. Някои инвеститори започват да се чудят дали Федералният резерв скоро няма да отдръпне част от подкрепата за икономиката.

Председателят на Фед Джером Пауъл обаче подчерта ясно през тази седмица, че централната банка ще действа изключително внимателно и прецизно — и че подобни ходове изобщо не се очакват скоро.

Пауъл заяви, че ще отнеме време на икономиката да се възстанови от пандемията. "Когато дойде време за повишаване на лихвите, ще го направим със сигурност. Но това време няма да дойде скоро", заяви той.

"Ще съобщим на света", когато е време да започнем да обсъждаме планове за отстъпване от покупките, допълни още Пауъл — и посочи, че това ще се случи, когато е ясно, че икономиката ще постигне заложените цели.

Представители на Фед и икономисти прогнозират възстановяване на икономиката, когато голяма част от населението бъде имунизирано. Те посочват още, че инфлацията вероятно ще се покачи през 2021 г., но краткосрочен ръст на цените няма да притесни централната банка. Основният инструмент за борба с инфлацията е именно повишаването на лихвите.