Акциите се намират в близост до рекордните върхове, а пазарите търгуват на нива невиждани от технологичния балон през 1999-2000 г. и точно преди историческия колапс през 1929 г. И все пак инвеститорите не изглеждат притеснени, забелязва CNN.

Пазарите рядко са били толкова скъпи. Измерителят, познат като съотношението CAPE Shiller P/E, който разделя цените на акциите на коригираната печалба за период от 10 години, е на ниво от 33 пункта. Това е почти двойно повече от средната величина в историята. И над нивата от 1929 г., когато той сочи 27, подчертава стратегът от Deutsche Bank Джим Рийд. Той е притеснен, че следва значително отдръпване от върховете. И не е сам.

"Завръщането към средните стойности е като гравитацията: не може да се противопоставяте вечно", казва стратегът Тод Ловенщайн. И допълва, че оценките ще се върнат на мода. "Те все още имат значение".

Но ако този път е различно?

Някои експерти твърдят, че акциите могат да се търгуват на подобни високи нива продължително време, особено заради ниските лихви и очакването те да останат там през следващите години. А настоящото съотношение на цената на акция и печалбата все още е от достигнатия връх от 50 по време на дот ком балона.

Има и друго: инвеститорите изглежда прощава, или дори игнорират, високите цени и оценки на компаниите, които постоянно отчитат силен ръст на печалбата и приходите. Вижте Amazon, която никога не е била "евтина" от дебюта си на борсата през 1997 г.

Империята на Джеф Безос се търгува при оценка от 70 пъти очакваните печалби през 2021 г. Но това не отказва инвеститорите, тъй като анализаторите очакват Amazon да отчете годишен ръст от над 35% през следващите години. Дори Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет притежава малък дял в Amazon.

Рийд признава, че "може да отнеме и един живот инвестиции и структурни промени", които да върнат оценките до историческите нива. С други думи, скъпите акции може да останат на високи нива в продължение на години - или дори десетилетия.

Докато големите технологични компании, които доминират основните индекси, продължават да отчитат солиден ръст, акциите ще продължават да растат.

Накратко, два акронима описват пазара сега: FOMO и TINA. От английски те се превеждат "страха да не изпуснеш" и "няма алтернатива" на американския фондов пазар. "Все още има много пари, които стоят отстрани и чакат да влязат", казва Чад Овиат, директор в Huntington Private Bank. "И докато отделни акции са прекупени, целият пазар не е".

Той дори допуска, че инвеститорите подценяват възстановяването на печалбите през 2021 г. и смята, че сегашните прогнози от 20% са твърде ниски, като над 25% изглежда съвсем реално.

Спад?

Овиат обаче признава, че пазарът не е евтин в момента. Консервативните инвеститори трябва да потърсят компании, които плащат дивидент. Но за скъпите акции на растежа може би идва деня за разплата.

"Обезпокоен съм от високите оценки", казва Джон Линч, главен инвестиционен директор в Comerica Asset Management. "Иска ми се да кажа, че скорошният ръст е оправдан, но растежът през първото тримесечие на 2021 г. може и да не е толкова добър, колкото инвеститорите очакват.

Той се притеснява още, че инвеститорите може и да подценяват възможността пазарите да се охладят през следващата година. Прогнозата му за S&P 500 за 2021 г. е 3 875 - едва 5% над настоящите нива.

Ловенщайн пък допълва, че инвеститорите игнорират твърде много рискове, които могат да потопят пазарите.

Той допуска, че тазгодишният зашеметяващ ръст от дъното е знак, че инвеститорите включват в оценките очакваното възстановяване догодина.

С други думи, през 2021 г. може да видим точно обратното на 2020 г.: икономиката ще расте, но акциите ще падат.

*Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за взимане на инвестиционни решения