Министерството на икономическото развитие в Русия отправи предупреждение, че растящите потребителски кредити създават балон, който може да се спука още през 2021 г., пише в-к "Ведомости".

Ведомството, което разкритикува остро централната банка на страната, която не прави достатъчно, за да успокои нагорещения пазар, обсъжда зад затворени врати възможни мерки.

Това не е първият път, в който държавата се опитва да спаси домакинствата от огромните им задължения. През 2015 г. бе прокаран пакет мерки, който включваше и реструктуриране на дълг в чужда валута в рубли.Необезпечените заеми в Русия растат с 25 процента през първото тримесечие на 2019 г., надхвърляйки далеч ръста на доходите. Централната банка твърди, че през последните два месеца ръстът се забавя. Въпреки това ситуацията достига критични нива и е малко вероятно да се подобри бързо.

Защо икономиката на Русия стагнира? Защото Путин не иска руснаците да се замогнат

Защо икономиката на Русия стагнира? Защото Путин не иска руснаците да се замогнат

В патриархално общество, разделено на господари и слуги, лордът по-скоро би искал да разпределя малко богатство между хората, вместо да им позволи сами да генерират такова. Само така позицията му е сигурна, пише Владислав Иноземцев

Все още не е ясно какви мерки обсъжда ведомството, но Наталия Орлова от Alfa Bank предупреди правителството да не бърза и да не е твърде смело с мерки за опрощаване на дългове, тъй като това ще накара руснаците да теглят още повече.

Световната банка и Министерството на финансите също са предупреждавали за проблем при потребителските кредити. Доклад на Световната банка посочи, че почти 60% от руснаците изпитват проблем да върнат задълженията си.

Санкциите срещу Русия: до какво доведоха?

Санкциите срещу Русия: до какво доведоха?

Напоследък все по-отчетливо се чуват политически гласове за прекратяването на санкциите. На кого пречат?