Увеличение на заплатите в бюджетния сектор с поне 10% от 1 юли, ще иска да има в актуализацията на държавния бюджет министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков.

Според него, така възнагражденията в държавната администрация трябва да догонят ръста на доходите в частната сфера. Това социалният министър коментира в интервю в сутрешния блок на БНТ "Денят започва".

От думите на министъра стана ясно, че няма да има увеличение на минималната заплата от 1 юли - въпреки неговото настояване - тъй като са против финансовият министър Асен Василев и работодателските организации.

За максималния осигурителен доход социалното министерство предлага механизъм за автоматично увеличение - той да е равен на 2,2 до 2,5 средни работни заплати. Този механизъм обаче тепърва ще се обсъжда в Тристранния съвет и коалицията.

През първото тримесечие на 2022 г. средната месечна работна заплата e 1593 лв. Това означава минимум 3504 лв. на този етап, размер на максималния осигурителен доход. В този доход е 3400 лв. и заявката на правителството е да го запази на това ниво до 2023 г., а с бюджета за 2023 г. да го обвърже с обективен критерий на увеличение.

Гьоков потвърди, че данъците тази година ще останат на същото ниво.

Минималната пенсия ще бъде увеличена с 10% и ще стане 467 лева.

"Тези мерки за подпомагане в кризата не са антиинфлационни, а антикризисни. Те са в подкрепа на всички хора", заяви министърът и уточни, че правителството е готово с тях. Той отрече да се работи "на парче".

По думите му, "мерките са в подкрепа на всички хора и от тях ще има ефект. Българинът по стара традиция иска да бъде подпомогнат, но трябва да се подпомогнат тези хора, които имат най-голяма нужда", посочи Гьоков.

Социалният министър напомни, че 1,2 млрд. лева от Националния план за възстановяване и устойчивост ще отидат за социалната система. Според Гьоков, не е толкова важно кога ще дойдат първите средства по Плана, а че страната ни има одобрен план и като за начало може да се харчат пари от държавния бюджет, които ще бъдат възстановени от Европейския съюз.

0% ДДС за хляба, неограничено количеството гориво с отстъпка: Какви са окончателните антиинфлационни мерки на правителството?

0% ДДС за хляба, неограничено количеството гориво с отстъпка: Какви са окончателните антиинфлационни мерки на правителството?

Минималната пенсия от 1 юли става 467 лева