Централната банка на Мексико неочаквано увеличи основния лихвен процент за пръв път от 2018 г. досега, предаде Zero Hedge.

Вече ставката в страната възлиза на 4,25%. Това изненада всички икономисти измежду панела от 23-ма души, анкетирани от Bloomberg. Всички те очакваха финансовата институция да задържи основния лихвен процент на 4%.

Причината за този ход в южноамериканската страна е увеличаващата се инфлация. Предварителните данни за индекса на потребителските цени показват, че той е продължил да се покачва и в началото на юни, достигайки 6,2%. Предишният рекорд беше постигнат през април тази година, когато той се покачи с 6,1% спрямо същия месец на миналата година.

Това обаче в случая постигна обратен ефект. Моментално след оповестяването на новината песото изгуби 2,4% от покупателната си способност спрямо долара. Така местната валута се търгуваше при курс от 19,72 песо за долар.

През миналата година икономиката на Мексико се срина с 8,2%. Това е най-тежкият удар върху нея от почти век насам. В отговор на това, централната банка на страната започна програма за количествени улеснения, каквито се наблюдават и в останалите страни по света.

Прогнозата е, че през тази година стопанството ще се възстанови с 6%.